01
03/2011
1

Vörösboros vajban konfitált erdei gomba



Fotó: Krumpli Béla

Ismerek olyat, aki azért közöl rendszeres időközönként tortarecepteket, mert - mint mondja - az vonzza a látogatókat. Én meg úgy jártam, hogy többen szóltak: gyakrabban is készíthetnék sós ételt, túl sok mostanában a desszert. Persze, ennek is megvan a maga oka, és nem is biztos, hogy a közeljövőben nagyon megváltozik ez az arány. Annyit azonban megígérhetek: igyekszem nem csak édességekről írni.

Ez a gombapástétom, vagy konfitált gomba, kinek, hogy tetszik, annyira egyszerű, és annyira adja magát! Még tavaly kezdtem el érlelni az ötletet, de csak idén februárban készült el. Szárított gombából, amit előzően beáztattam. Érdemes valami ízesebb gombát használni, csiperkével ne próbálkozzunk. Inkább várjunk az elkészítésével nyárig.

Az eredeti recept a wellingtoni hírmondó februári számában jelent meg.

Hozzávalók:

10 dkg gomba - valamilyen ízletesebb fajtából: vargánya, rókagomba ideális
15 dkg sós vaj
1-2 szál kakukkfű
egy kis hagyma
1 ek vörösbor

A hagymát megpucolom, nagyon apróra vágom, és egy kis vajban megdinsztelem. A gombát szintén apró kockákra vágom, rádobom a vajra, beleteszem a kakukkfüvet, és alacsony fokozaton 8-10 percig sütöm, időnként megkevergetem. (Ha nagyon sok levet enged a gomba, addig sütm, míg elpárolog az összes folyadék.) Ráöntöm a vörösbort, három-négy percig keverem. Leveszem, kicsit hűlni hagyom, ha kell, sózom, majd kis tálkába öntöm, és hűtőbe teszem. Pirítós kenyérrel tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr765593679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrezselyem 2011.03.01. 23:53:06

Nézz be hozzám, vár valami!:-)
www.fozniakarok.blogspot.com
süti beállítások módosítása