02/20113
Az olívaolajak és a sütőtök krémleves esete
Fotó: Krumpli Béla
Tegnap este olívaolajakat kóstoltunk, Giuseppe irányításával természetesen. Megtapasztaltuk, hogy milyen érzés, amikor kiderül, hogy az általunk jónak hitt akármi tulajdonképpen rossz. Giuseppe azonban nagy mágus, búslakodni nem hagyott időt, kínált helyette számos finomságot Beavatott bennünket a kóstolás mesterségébe, megtanított, hogy mire és hogyan figyeljünk, ha új olajjal találkozunk. Mesélt az olajbogyókról és az olajfákról. Az olaj kinyeréséről (ma már nem préselik!), az olaszok és az olíva bensőséges viszonyáról. És kiderült az is, hogy van olyan, amikor az olaj a főszereplő, és csak azért főzünk hozzá valamit, mert néhány cseppnyi olajjal nem laknánk jól. Bár, mint kiderült, van olyan, amikor az ember a bergamottos olajat simán megissza, annyira finom. Miután megkóstoltuk, ezt mindenki megértette.
Nos, egy ilyen "főszereplő" szarvasgombás olajat kaptam ajándékba WÁ-tól. Amikor először beleszagoltam tudtam, hogy sütőtök krémlevest kell hozzá főznöm. A lehető legegyszerűbben, hogy a sütőtök és a szarvasgomba egymásra találhasson, összeolvadhasson, és gyönyörűséges pillanatokat okozzon minden egyes falatnál azoknak, akik aprókat nyögdécselve kanalazzák. Jó volt, na:)
Mostanában tejszín helyett a levesekbe házi tejfölt teszek, amit a Komjádi piacon vásárolok. Ha csak bolti van otthon, inkább a tejszínt ajánlom.
Fotó: Krumpli Béla
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
30 dkg krumpli
kb. 20 cm póréhagyma
2 dkg vaj
1,5 dl tejföl
fél mokkáskanál szerecsendió
1 l zöldségalaplé
frissen őrölt bors
só
valamilyen finom olaj a tetejére (nálunk szarvasgombás olíva)
A tököt és a krumplit megpucolom,kockákra vágom. A hagymát karikákra vágom, a vajon megdinsztelem. Ráteszem a tököt és a krumplit, felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ellepje, sózom, és fedő alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, leturmixolom, felöntöm a többi alaplével, elkeverem benne a tejfölt, beleszórom a szerecsendiót, ha szükséges, sózom. Tálaláskor megszórom frissen őrölt borssal, a tetejére csepegtetek az olajból.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anna 2011.02.24. 14:09:04
szarvasgombasat en is kaptam meg regebben, az amugy is pompas csicsokakremlevest at is tette egy masik dimenzioba
Mindennapi Manna 2011.02.24. 14:53:16
anna 2011.02.25. 00:13:46
csicsoka nagy kiralysag, az bizos, meg szeretem h a bekasi piacon is lehet kapni