01/20113
Málélisztes, ribizlis torta - a szerény
Fotó: Krumpli Béla
Nálunk a gasztromagazinokat, újságokat Krmpl szerzi be. Elég jó az ízlése, mindent alaposan áttanulmányoz, mielőtt megvásárolná, az újságok terén majdhogynem jobban képben van, mint én:) Ha valamit nem vesz meg, azt meg tudja indokolni: nem ár-érték arányos, nekem abban nem lenne érdekes recept, stb.
Szóval gyűlnek az újságok, kezdeni kell velük valamit. Tortát kell sütni. Akár csatlakozhatnék Doki egyik mozgalmához, csak a napok nem jönnek össze. A Magazine Monday nálunk pénteken van.
Az első torta egy látszólag szerényebb darab. A mélyhűtő tartalmához igazítva ribizlivel. Gyönyörű, színes, finom. Díszíteni nem kell, egy kis porcukor a tetejére, és már kész is van. Kezdők is próbálkozhatnak, bármilyen bogyós gyümölccsel finom szerintem. Napot varázsol a lakásba.
A Good food nyomán.
Hozzávalók:
a tésztához:
22,5 dkg puha vaj
22,5 dkg cukor
4 tojás
17,5 dkg máléliszt
5 dkg liszt
1 1/2 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat
1 1/2 citrom reszelt héja
20 dkg fagyasztott ribizli
2-3 ek porcukor
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A vajat a cukorral habosra keverem. Egyenként beleütöm a tojásokat, és jól eldolgozom. Ha a tojások nem akarnak elkeveredni, hozzáadok egy kanál lisztet, majd beleöntöm a vaníliakivonatot, és beleszórom a reszelt citromhéjat. Egy tálba összekeverem a málélisztet, a lisztet, a sütőport, majd óvatosan összedolgozom a vajas-tojásos keverékkel. Kivajazok két 23 cm-es tortaformát, a masszát elosztom, és beleöntöm. A tetejét elsimítom. Megszórom a fagyasztott ribizlivel, a gyümölcsöket belenyomkodom a tésztába. Rászitálok egy-másfél kanál porcukrot. 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm. Tűpróba! (Egyszerre sütöm a kettőt. Ha a sütő nem süt egyenletesen, félidőben megcserélem a formákat.) Ha megsültek, kiveszem, kicsit hűtöm, majd kiveszem a formákból, és rácson teljesen kihűtöm.
A krémhez:
12 dkg krémsajt (Philadelphia, pl.)
2 ek porcukor
fél citrom reszelt héja
egy ek frissen facsart citromlé
1,5 dl tejszín
10 dkg kifagyasztott ribizli
A szobahőmérsékletű krémsajtot a cukorral habosra keverem. Beleszórom a citromhéjat, beleöntöm a citromlevet. A tejszínt habbá verem, majd óvatosan belekeverem a sajtkrémbe.
Az egyik lapot tetejével lefele fordítom, megszórom a ribizli felével. Megkenem a sajtkrémmel, rászórom a maradék ribizlit. Ráhelyezem a másik tortalapot, megszórom porcukorral.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2011.01.31. 14:08:31
- krumplib -