26
10/2010
0

Gyömbéres sütőtöktorta



Fotó: Krumpli Béla

Merész, mondta Horász, amikor meghallotta, hogy vendégeket várok, és új tortával kísérletezem. Megjegyzem, nem először: csak nagyon ritkán van időm elősütésre. Minden süteményből kettőt, ráadásul egymás után, nem is tudnánk megenni.

Ezúttal jó okom volt elhinni, hogy finom: a gyömbér általában jó barátja az édességeknek, és KisCsillag is mondta. A sütőtök valahogy súlyosabb, izgalmasabb lesz a gyömbértől. Ezt a tortát általában azok is szeretik, akik a sütőtököt bébiételnek tartják, és önmagában nem eszik meg.

Ha több időm lett volna, vajas tésztában sütöm meg, pitének, de így is finom volt, maradok is ennél a formánál. Merthogy idén télen szerintem ez lesz az egyik jókedv-hozó édességünk. Hihetetlenül vidám színe van!

Hozzávalók:(23 cm-es formához)

az alaphoz:
12,5 dkg keksz (valamilyen korpás, gabonás keksztől izgalmasabb lesz a torta)
7 dkg vaj

Az aprítógépben ledarált kekszet összekeverem az olvasztott vajjal. A tortaformát kibélelem sütőpapírral, és az aljára nyomkodom a vajas kekszmorzsát. Amíg elkészül a sütőtökös keverék, hűtőbe teszem.

a sütőtökös krémhez:
80 dkg sütőtök
2 tojás
10 dkg cukor
1,5 dl tejföl
1 dl tejszín
2 púpozott tk őrölt gyömbér
1/2-1/2 tk őrölt szerecsendió és fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
2 ek keményítő

A sütőtököt 200 fokos sütőben puhára sütöm, kikaparom a belsejét és összetöröm. A sütőt visszaveszem 180 fokra. Összekeverem a cukrot, a keményítőt a fűszerekkel, és hozzáadom a sütőtökhöz. A tojásokat enyhén felverem, hozzákeverem a tejfölt, a tejszínt, a frissen facsart citromlét. Hozzáöntöm a sütőtökös masszához, és jól elkeverem. A viszonylag híg keveréket ráöntöm a kekszes alapra, és 50-60 perc alatt megsütöm. Tűpróbát érdemes végezni.

a tálaláshoz:
cukrozatlan kakaópor
2 dl tejszín vagy görög joghurt

Hidegen szeletelem, tetejét megszórom kakaóporral és a habbá vert (cukrozatlan) tejszínnel, vagy görög joghurttal tálalom.

Címkék: torta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr175593708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása