24
03/2010
1

Sós csokoládémousse





Mostanában többször megsóztam amúgy édes desszerteket, mindegyiknek hatalmas sikere volt. (Nem arról a csipetnyi sóról beszélek, amit minden recept ajánl, hanem annyi sóról, ami már érződik. Mondhatni, elsóztam az édességeket.) A só minden ízből kihozza a maximumot. Pikánssá és érdekessé teszi azokat az édességeket, amelyekben amúgy nem készül az ember a sósságra. Mindenki imádni szokta ezeket, ha már megkóstolták, nem érdekes az ízesítés. Csak előre nem szabad elárulni. Ha szólunk, hogy mit rejtettünk bele, számíthatunk arra, hogy egy része érintetlenül marad meg, másik részét kicsit megbolygatják a kanállal, de igazából nem esznek belőle a vendégek. Az agyuk nem engedi:)

A csokoládémoussenál akkor rontottam el, amikor Krmplnak elhencegtem, hogy milyen desszerttel készülök. Árnyék suhant át az arcán, és megkért, hogy ne sózzam meg mindegyik adagot. Az ebéd vége természetesen az lett, hogy egy adott pillanatban mindenki sózott, de ész és érzés nélkül, pedig nem vajas kenyérről volt szó. Rossz volt nézni. Legközelebb nem mondok semmit, titokzatos mosollyal feltálalom, egészen biztos vagyok benne, hogy senki nem hagyja ott.

A hab egy régebbi tortám krémje volt, a tetejére Fleur de Sel-t szórtam. Ha nem közvetlenül tálalás előtt sózzuk, a sóvirágok belesüllyednek a habba - a fotón látszik. Ez nem baj, a mélyebb rétegeknek sem árt a kis bolondítás, de ebben az esetben is szórjuk meg tálalás előtt is.



Hozzávalók:

két tojás
6 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé (min. 70 százalékos)
két deci tejszín

A csokoládét vízfürdőben megolvasztom. A tojásfehérjét a cukor felével kemény habbá verem. Felverem a tejszínt is. A megmaradt cukorral jól kikeverem a tojássárgákat, beleteszem a csokoládét, majd óvatosan beleforgatom a fehérjéket és a tejszínt, a kész krémet poharakba kanalazom. Ekkor a massza elég folyékony, de hűtőben két óra alatt megszilárdul.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr205593744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mammka 2010.03.24. 18:46:14

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
süti beállítások módosítása