15
02/2010
2

Savarin




Piskóta, rumos szirup és tejszín. A világ egyik legegyszerűbb süteményéről beszélek, amelyet Jean Anthelme Brillat-Savarinról nevezett el a sütemény kitalálója August Julian 1845-ben, leróva ezzel a tiszteletét Az ízlés fiziológiája mű szerzője előtt.

Jean Anthelme Brillat-Savarin francia jogász és politikus volt, aki epikureistaként és gasztronómusként szerzett hírnevet. Franciaországban született 1775-ben. Követve a családi hagyományokat, maga is jogot, valamint kémiát és orvostudományt. Részt vett a francia forradalomban, de később menenkülnie kellett - vérdíjaz tűztek ki a fejére. Először Európában keresett politikai menedéket, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol francia és hegedűórákból biztosította a megélhetését, egy ideig pedig első hegedűs volt a New York-i Park Theater-ben.

1825 decemberében, két hónappal halála előtt jelent meg Az ízlés fiziológiája című műve. A néhol meglehetősen terjengős, aforizmákkal és axiómákkal teli könyv a mai napig az egyik legfontosabb és leggyakrabban elemzett gasztronómiai mű. A könyv fejezeteit egy-egy "meditáció" jelenti, melyekben Brillat-Savarin az asztali örömökről értekezik.

A mű hosszasan foglalkozik az ételek ingredienciájának (alkotórész, kellék), elkészítése és feltálalási módjának pontos leírásával, de a helyes életrendre is oktat. Elmondja a nevezetesebb ételek történetét is, de foglalkozik a vendégségek anyagi és szellemi berendezésével, különös súlyt fektet arra, hogy a vendégség mindenkor megfelelő szellemi élvezettel is járjon.

A sütemény mellett Brillat-Savarin tiszteletére nevezték el a francia Brillat-Savarin sajtot. (Köszönöm Wikipédia.)

A savarinnak többféle receptje ismert, van élesztős változata is. Szerintem ez a zsemlemorzsás tökéletes, a rum és a tejszín bármit képes megbolondítani. Az élesztő nélküli változat sütés után összeesik, de a kuglófformának köszönhető, megtartja formáját. (Én gyerekkori ízeket kerestem, ahhoz savarin-forma tartozott, ami nekem nincs. Viszont a kuglófforma megtévesztésig hasonlít rá. Amúgy süthetjük muffin formában vagy mini-kuglófformában.)

P.S.: Erdélyben nem nagyon létezik olyan cukrászda, ahol ne lehetne kapni. Mielőtt megvásárolnánk, nézzük meg, milyen tejszínnel készült. A növényi alapú rettenet elronthatja az egész süteményt!



Hozzávalók:

A tésztához:
ahány tojás annyi kanál cukor és zsemlemorzsa - nálam hat tojásból készült
kevés vaj a forma kikenéséhez

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat nagyon alaposan kikeverem a cukorral. A fehérjékből kemény habot verek, majd óvatosan összekeverem a sárgákkal. Beleszórom a prézlit, és vigyázva, hogy ne törjön össze a hab, beleforgatom.

Vajjal kikent kuglófformába öntöm, és 20-25 percig sütöm. Érdemes tűpróbát végezni.

A sziruphoz:
Három deci vízbe elkeverek annyi cukrot, hogy jó édes legyen, és beleöntök egy-másfél deci rumot. (Erre mennyiséget nem lehet adni, ezt kóstolgatni kell!) Tálalás előtt minden szeletet meglocsolok a sziruppal és teszek rá egy nagy kanál tejszínhabot.

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr525593760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit (Esc) 2010.02.15. 19:30:25

Ritkan eszek cukraszdaban, de ha igen, akkor csakis Savarint. Mindig!

Mindennapi Manna 2010.02.15. 20:27:48

Én otthon békát:) Mindig!
süti beállítások módosítása