20
07/2009
0

Paszulycurry és a nagy dolgok




A Paszulyon ugyan nem látszik, de: főzök is, eszem is. Sőt, néha fotózok is. Csak az írás marad el. Tény, mostanában lefoglalt a készülődés, a maradék szabadidőmben jegyet vásároltam, bőröndöt szereztem, meg egy-két apróságot. Nem könnyű átprogramozni az agyamat a télre. Jó, nem a mínuszos-havasra, de mégiscsak hidegbe megyek. Ahová kell a melegebb ruha, dzseki. A mostani kánikulában itthonról elég elképzelhetetlen, hogy majd szükségem lesz meleg pulóverre. (Azon mulattunk, hogy amikor a nyarat terveztük, arra gondoltunk, olyan helyre kellene menni, ahol nincs ennyire kánikula. Hát megkaptuk.)

Az elmúlt hetekben kiderült, ha Bécsből repül az ember, akkor a leggazdaságosabb, ha az Eurolines buszával utazik a reptérig. Naponta több járat van, igazán kedvező árért. Interneten meg lehet vásárolni a jegyet, bár el kell menni érte a Népligetbe.

Az is foglalkoztat, hogy Dubaiban elmenjek-e egyedül várost nézni, éjszaka. Mellette szól, hogy ha már ott vagyok, és van annyi időm, kár lenne kihagyni. Ugyanakkor 18 órás repülőút előtt leszek, nem árt, ha kialszom magam egy ágyon:) JéTé azt mondta, gyalogosan vágjak neki, úgy sokkal érdekesebb. A főnököm óvatosabb volt, végül abban maradtunk, hogy ne alig-pántos ruhában induljak el. Amúgy teljesen fölöslegesen agyalok, ez úgyis a helyszínen dől majd el.

Böszörményben belépett a bőség energiája. A kert meghálálta a több éves erőfeszítésünket, minden terem ezerrel. Tök, paszuly, paprika rengeteg, érik a paradicsom, nő a cékla. Van koriander, turbolya, zsálya, zöldpetrezselyem. A borsót már leszedtük, a barack üvegekből les, az alma nagyon finom. Lesz bőven csicsóka és krumpli is. Na meg kukorica. És a kert még mindig nincs teljesen felásva… A szomszédok gondolataiba, azt hiszem, most jobb nem belelátni:)

Böszörményben minden hétvégén valaki más főz, így nem fárasztó annyi embert ellátni, elég nagy a forgalom arra. Én természetesen a paszulyt választottam alapanyagul. És miután Gourmandulát olvasgatva curry-lázban égtem, adta magát, hogy azt készítek belőle. Óóó, nagyon finom lett, egy ideig legszívesebben minden zöldségből azt készítettem volna.

Ezt a receptet vettem alapul, a fűszerezésnél kóstolgattam, és egyszer csak jó lett. (A képen látszó adagot nem egy kiló babból készítettem.)



Hozzávalók:

1 kg zöldpaszuly
2 nagyobb hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
fél deci olaj
egy teáskanál csilipor – ez volt
egy evőkanál mustármag – fehéret találtam
őrölt római kömény
korianderpor
kurkuma

egy csokor korianderzöld

A babot megpucolom, és enyhén sós vízben megfőzöm, én kicsit keményebbre szoktam hagyni, hogy érezzem a fogaim között, amikor elharapom. ( Nagymamától azt tanultam, hogy mindig lobogó vízbe kell dobni, különben soha nem fő meg.) A felforrósított olajban megpirítom a mustármagot, majd rádobom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és megdinsztelem. Beleteszem a lehéjazott, apróra vágott paradicsomot, és néhány percig főzöm. Belekeverem a leszűrt babot, a fűszereket, egyet rottyantok rajta és tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr395593782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása