08
04/2009
0

Zöldcsütörtök: csalános, spenótos lencse




Holnap nagycsütörtök, a hagyományok szerint ekkor kezdődik a Húsvéti Szent Háromnap Jézus kínszenvedésének, kereszthalálának és feltámadásának emlékére. Az egyházi szokások mellett népszokások is kötődnek ezekhez a napokhoz, ráadásul sok evéssel kapcsolatos.

Nagycsütörtökön Jézus utolsó vacsorájára, elfogatására és szenvedésének kezdeteire emlékezik a keresztény egyház. Az esti misén elnémulnak a harangok – Rómába mennek – és kezdetét veszi a gyász. A mise végén az Oltáriszentséget őrzési helyre viszik, az oltárt megfosztják mindentől – leszednek róla mindent. Csak a gyertyatartók maradnak és a lepellel letakart feszület marad.

Ezt a napot zöldcsütörtöknek is nevezik, mivel csak zöld ételeket ettek, olyanokat, ami az évnek ebben az időszakában már termett. Így sok helyen terítékre került például a csalán, aminek a fogyasztása egyben megelőlegezte a jó termést is.
Nagypénteken, Krisztus kereszthalálának emléknapján szigorú böjtöt tartanak. A katolikus egyház hagyományai szerint ezen a napon nem mutatnak be miseáldozatot. A liturgiában felolvassák a Megváltó halálára vonatkozó írásokat, majd a passiót, Jézus szenvedésének történetét, s leleplezik a gyászlepellel bevont keresztet.

Nagypénteken szokás a keresztútjárás, amely során emlékezetbe idézik Jézus szenvedésének egyes állomásait. Nagypénteken a hívők tartózkodnak a húsételektől, legfeljebb háromszori étkezés során egyszer szabad jóllakniuk. Nagypéntek a nép körében általános tisztálkodási nap: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, sok helyen nem gyújtanak tüzet.


A Gecsemáné kert

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja, az igazi húsvéti ünneplés délután kezdődik. Arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de harmadnapra, azaz húsvét vasárnap hajnalára feltámadt. Ekkor van a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya- és keresztvíz-szentelés, majd a vigília-mise követ. A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak. A misén már az Üdvözítő feltámadása fölötti öröm nyilvánul meg, a Gloriára ismét megszólalnak a harangok, s felhangzik az Alleluja. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet.

Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát. Szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe, és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, és ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát eltették, gyógyításra használták, tettek belőle a jószág ivóvizébe, az istállóban, a házban és a földeken szétszórták.

Azt, hogy Nagycsütörtökön szinte „kötelező” csalánt enni, csak tegnap tudtam meg. A hűtőben lapult egy kevés, én szedtem, de eddig nem is tudtam mit készítsek belőle. Csalánfőzeléknek nem volt elég, meg különben sem eszem még tejterméket.
A levest meg annyira nem kívántam, hogy zöld csorbát készítsek, egy kevés répával, gyökérrel, zellerrel és rengeteg petrezselyemzölddel, csalánnal. Reteklevél krémlevest pedig vasárnap ebédeltünk – recept következik.

Az ebédet a Delhi Darbar-ban evett spenótos lencse ihlette. A koriander is az indiai étterem hatása, egyszerűen remekül illik ebbe a főzelékbe, bár én most korianderes időszakomat élem. (Erzsiéknél kikeltek, állítólag nagyon hamar nőnek.) Most jobb híján a Culinarisban szereztem be.

Forrás: MTI



Hozzávalók:

egy bögrényi (két dl) lencse
három nagy maréknyi spenót
három nagy maréknyi friss csalán
zöld koriander (ízlés szerint)
egy mokkáskanál őrölt római kömény
egy mokkáskanál őrölt kurkuma
egy fél mokkáskanál chilipehely


A lencsét felteszem főni. Közben apróra vágom a spenótot és a csalánt. Amikor a lencse majdnem puha, beledobom a zöldeket, és készre főzöm. Hozzákeverem a fűszereket, és tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr315593796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása