26
03/2009
0

A skót baps - jót választottam




- Fiam, régen mindenki maga sütötte a kenyerét! Minden ház udvarán ott volt a kemence! – mondja az 1914-ben született nagypapám, miközben Édesanya kínálja az általam sütött kenyérkét. Nagytata mindenre emlékszik, a történeteit olyan derűvel meséli, hogy erőt lehet meríteni belőle.

A kenyér kapcsán mielőtt még gondolkodnék, kiszalad a kérdés a számon: honnan volt mindenkinek búzája? A szegény embereknek, akiknek földjük sem volt? Azok megszolgálták fiam, mondja a nagypapám értetlenkedve, hogy ez nekem nem világos. És elmeséli, hogy az anyukája hogyan dagasztotta a kenyeret, közben mutatja a kezével, és közli, hogy ma is meg tudná csinálni, az édesanyja minden mozdulatára emlékszik.



Az általam sütött kenyér szendvicshez kellett. A szendvicseket szeretem mindenféle jóval megtömni, ahhoz, hogy ehető legyen, a kenyérnek vékonynak kell lennie. Bár időm nem sok volt, valami újat akartam készíteni, olyat, ami két-három óra alatt elkészül. A választás erre a skót lepénykenyérre esett. Dagasztani sokat nem kell, az eredmény pedig egy finom, mutatós, rusztikus lepény. Tovább lehet variálni belesütött fűszerekkel, fokhagymával. És meg lehet tömni mindenfélével úgy, hogy utána még harapni is lehet. Kezdők is belevághatnak, nem hiszem, hogy el lehetne rontani.

Recept innen, kis változtatással.



Hozzávalók:

50 dkg fehérliszt + egy kevés a szóráshoz
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg vaj
egy kanál sikér
2 dl tej + egy kevés a kenéshez
2,5 dl víz
7 gr szárított élesztő
3 mokkáskanál só

A szobahőmérsékletű vajat elmorzsolom a sikérrel összekevert lisztekkel. Az élesztőt elkeverem a langyos tejjel, a liszthez adom, beleszórom a sót, és összedolgozom. Közben hozzáadom a vizet is. Amikor a tészta összeállt, és már nem ragad (egy-két kanál lisztet lehet, hogy bele kell még keverni), leterítem, és meleg helyen egy órát kelesztem.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítom, és ökölnyi darabokat tépek belőle, amikből kis lepényeket formálok. A kenyérkék tetejét megkenem tejjel, és bőségesen megszórom liszttel, majd újabb órát kelesztem.

220 fokos, előremelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr375593802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása