02/20093
Süssünk túrógombócot!
Közel harminc évig éltem egy országban, és tavaly tudtam meg, hogy az ország fele nem főzi, hanem ugyanúgy süti a túrógombócot, mint a fánkot…
Románul ugyanaz a neve a sült és főtt gombócnak - papanas -, gondolom, emiatt sem tűnt fel a különbség. Erdélyben mindkét változat ismert, ott a románok is sokszor főzik, és prézlibe forgatva tálalják. A múltkoriban viszont olvastam egy bukaresti lány erdélyi körútjáról szóló beszámolóját, ő a főzött, zsemlemorzsás gombócra csodálkozott rá. Éljen a (gasztro)kultúrák sokszínűsége!
Amikor szembesültem a sült túrógombóccal, azonnal kutakodni kezdtem a recept után. Kiderült, hogy a túrós massza semmiben nem különbözik a mienkétől. A sült gombócokat tejföllel és lekvárral tálalják. Moldvában lyukat fúrnak a közepébe, és úgy sütik ki.
Közben levelezgettem egy bukarestben élő, marosvásárhelyi barátommal, szóba került a túrógombóc, és azonnal írta, hogy rettenetes, szörnyű, ahogy az éttermekben kínálják. Kiderült, hogy őt a tejföl-lekvár együttes borzasztja. Szerintem finom, semmivel sem extrémebb a cukros-tejfölös változatnál. Azért biztos, ami biztos, Krmpl is a cukrot választotta a tejföl mellé.
A sült gombóc íze kicsit más, összetettebb: a külső, sült része hasonlít a túrófánkéhoz, a belseje viszont tiszta gombócíz:) Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
fél kg tehéntúró
3 tojás (ha sietek egyben, ha van időm, különválasztva)
6-8 csapott evőkanál gríz
két csapott evőkanál liszt
egy evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
olaj
A túróhoz keverem a tojássárgáját, majd a grízt, a lisztet, a cukrot és a sót. (A grízt kanalanként adogatom hozzá, ügyelve, nehogy túl kemény legyen a massza.) A tojásfehérjékből kemény habot verek, óvatosan hozzákeverem a masszához. Gombócot formálok, és forró olajban aranybarnára sütöm mindkét oldalát.
Ezúttal ráértem, és sütöttem lyukas és kerek gombócot is. A lyukast megtöltöttem tejföllel, rákanalaztam a lekvárt, és a tetejére helyeztem egy kerek gombócot.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Judit 2009.02.03. 14:24:00
Ez a jó az erdélyi konyhába, minden féle hatások érik és finomakat eszünk:-)
csíki sándor 2009.02.03. 15:12:00
Mindennapi Manna 2009.02.03. 15:27:00
Sándor: köszönöm!