01/20097
VKF! XXII/2. - Grünkohl, majdnem hagyományosan
A címben nem írtam igazat, csúsztattam. Ugyanis a Grünkohl leveleskelt jelent, amit itthon én még nem láttam. (Ha valahol lehet kapni, kérlek, szóljatok!) Viszont jobban hangzik a kelkáposzta-főzeléknél, amely elnevezés nem is illene bele a mostani VKF-be.
Németországban nagy hagyománya van az egytálételeknek, az úgynevezett Eintopfoknak. Sokféle zöldségből, hüvelyesből készítik, sült kolbászokkal kínálják. A német egytálételeket főzik, és hasonlítanak a magyar főzelékhez, de nincsenek berántva, vagy habarva.
A Grünkohl, azaz a leveleskel a Terebess szerint a vadkáposztának egy termesztett változata. Alacsony szárán V alakban felfelé álló levelei a kelkáposzta és a fodros kel átmeneti, fej nélküli alakját idézi.
Itthon nem nagyon termesztik, pedig az egyik legigénytelenebb káposztaféle. A Wikipédia azt írja, nyáron sok helyen öntözni sem kell, szinte bármilyen talajon termeszthető. Télen nem fagy ki, a hó alól is lehet szedni a kékeszöld leveleit. A méhek nagyon kedvelik a virágát, mert sok pollent, sok és nagyon cukros nektárt termel.
Hm, lehet, hogy érdemes volna próbálkozni vele? A méhek, meg mi is jól járnánk. Ha valakinek kedve támad hozzá, és kertje is van, komolyan mondom, beszerezem a magokat... Csak néhány káposztalevelet kérek majd cserébe:)
Leveleskel híján kelkáposztát vásároltam. Apróra vágtam a leveleket, meg a krumplit is, és álcázásként római köménnyel ízesítettem. Bevált...
Hozzávalók – három személyre:
fél fej kelkáposzta – kb. hatvan deka lehetett
három szem közepes krumpli
egy fej hagyma
öt gerezd fokhagyma
egy teáskanál római kömény
só
négy evőkanál olaj
A káposztát alaposan megmosom, kivágom a vastag ereit, és a leveleket apró kockákra vágom. A forró olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Beleteszem az apróra zúzott fokhagymát és a káposztát, és néhány percig kevergetem. Felöntöm egy kevés vízzel, sózom, fűszerezem, és fedő alatt párolom. Közben a krumplit megpucolom, apró kockákra vágom, és húsz perc múlva a káposztához adom. Ha szükséges, egy kevés vizet töltök még alá, sózom, és puhára főzöm a krumplit is. (Mire a krumpli megfő, leve is alig marad. Ha mégis, kicsit főzöm még fedő nélkül.)
Sült kolbásszal, vagy virslivel tálalom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Grenadine 2009.01.26. 12:34:00
küldtem neked barátságosdit: http://grenadinegasztro.blogspot.com/2009/01/ajndkba.html
napmátka 2009.01.26. 14:35:00
Cserke 2009.01.26. 15:07:00
gondaanyu 2009.01.26. 16:49:00
Mindennapi Manna 2009.01.27. 07:45:00
Mindennapi Manna 2009.01.27. 07:46:00
Anonymous 2009.01.31. 16:57:00
- krumplib -