21
01/2009
0

Orosz saláta: délorosz vinaigrette




Hosszú évekig azt hittem, hogy otthon azért lett orosz saláta a neve, mert van benne savanyú uborka, és az olyan oroszos.

Aztán megjelent A nagy szovjet fazék című könyv, és meglepődve fedeztem fel, hogy a délorosz konyha receptjei között szerepel, vinaigrette néven.

A kozákok – Kaminerék elmondása szerint – nem értettek a mezőgazdasághoz, kényszerűségből kezdték el a növénytermesztést.

Csecsenföld függetlenségének kikiáltása után az oroszok üldözése mindennapossá vált.

Az orosz családok egy idő belátták, ha életben akarnak maradni, menniük kell. A Kaukázus felé vették az irányt, ahol a helybéli parasztok természetesen gyanakodva figyelték őket, tudták, hogy a kozákoknak közük nincs a mezőgazdasághoz. Igen ám, de a jövevényeknek hiányoztak a Groznijban hagyott kertjeik, a vén gyümölcsösökkel. Összefogtak tehát, és házépítés helyett őrült gyümölcsfa-telepítésbe kezdtek. Majd ágyásokat alakítottak ki, és fűszernövényekkel próbálkoztak.

A helybéliek nevettek rajtuk, nem értették minek a sok növény, ők maradtak az állattenyésztésnél. A kozákok is megpróbálkoztak a szárnyasokkal, de nem volt szerencséjük, meg szívük sem levágni a tyúkokat, azok végelgyengülésben haltak meg – írják Kaminerék.

Néhány év elteltével azonban a fák gyümölcsöt hoztak, a szőlőtőkék elkezdtek teremni, a sztyeppe édenkertté változott. Időközben a kozákok házat építettek maguknak, bort készítenek, és ellátják magukat. Ha meg húst akarnak enni, azt megveszik a piacon. Az amerikai csirke, amit Bush-tyúknak neveznek, olcsóbb, és finomabb a hazainál…

Fogalmam nincs, honnan került hozzánk a recept, de attól kezdve a tél egyik örömforrását jelentette számomra ez a saláta. Önmagában eszem, és egyszerűen nem tudok betelni az ízek harmóniájával. Most egy kicsit módosítottam a recepten, krumpli helyett csicsókával készítettem. Nekem így is nagyon ízlik.

Hozzávalók – két személyre:

hat szem csicsóka (az eredeti recept szerint két szem krumpli)
egy közepes méretű cékla
két sárgarépa
hat maréknyi savanyúkáposzta
három nagy savanyú vagy kovászos uborka
egy nagy fej lilahagyma
három evőkanál olívaolaj

A répát, céklát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, a csicsókát lesúrolom. Egy tűzálló tálba teszem a zöldségeket, összekeverem az olajjal, és fólia alatt megsütöm. Amikor megpuhulnak, kicsit hűlni hagyom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem az uborkával együtt. Hozzákeverem a káposztát, a nem túl apróra vágott lilahagymát. Egy-két órát állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek, és tálalom.

Címkék: saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr295593832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása