25
11/2008
2

A laska, a sirítő és a lapító


Egyszer már írtam röviden arról, hogy Erdélyben sok mindent másként neveznek, mint Magyarországon. Egészen mulatságos dolgok sülhetnek a ki a dologból, hiszen a húst a lapítón potyolják a potyolóval. Túrós laskát főznek az aragázon, és almás tésztát sütnek a lerben. Ami azt jelenti, hogy a húst a vágódeszkán klopfolják a klopfolóval. A túrós laska túrós tésztát jelent, amit a gáztűzhelyen főznek, az almás tészta pedig a sütőben sült almás süteményt.

Készült egy székely-magyar szótár, aminek a táplálkozásra vonatkozó két részét lásd lejjebb. Mi nagyon jól szórakoztunk, remélem másnak is kellemes perceket szerez a "mű":)





Az eredeti szótár itt és itttalálható.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr245593860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2008.12.05. 13:44:00

Ejsze, ez igazán vidám vót:)
A többi rész es jóu!

Anonymous 2010.01.07. 18:43:01

Kedves első "Névtelen", ejsze nem tudod mi az "ejsze"? Egyáltalába nincs itt semmi "ejsze", mulatságos volt s kész. ;-) Ha suhutt nem kapod a megfejtést, akkor ügyesen megsutintom, hogy az égigérő faszuly olvasói es tudják meg, legjobban ejsze a "talán" szóval talál az "ejsze"... hanemegyéb... :-)))
süti beállítások módosítása