10/20081
Gombás zellerkrémleves dióval
Néhány hónapja két doboz shiitake gomba várja türelmesen, hogy rá kerüljön a sor. Ráadásul Krmpl is türelmetlenkedett már, hogy mikor készítek belőlük valamit. Mivel leveses időszakomat élem, megjelent lelki szemeim előtt egy gombás krémleves.
Ráadásul csirke alaplé is volt készen – mélyhűtőnk minimális kapacitását tekintve nincs hely a tárolásra, már csak azt kellett kitalálnom, mivel társítom a gombát.
A zeller és a krumpli nyert. Emlékszem, kb. 10 évvel ezelőtt főztem először zellerkrémlevest. Valahol hallottam a receptet, annyira egyszerű volt, hogy hirtelen felindulásból elkészítettem. És nagyon meglepődtem, hogy mennyire finom lett. Most tovább gondoltam, kis ezzel-azzal „feljavítottam”. Kóstolgattam, és ötletszerűen tettem bele még egy marék darált diót, meg őrölt koriandert és chilit. Kis tejföllel igazán fejedelmi leves kerekedett ki, érdemes kísérletezni:) Két nagy tányérral ettünk mindketten, a fotózásra szánt adagot alig sikerült megmentenem.
Ropogósra sütött sonkával is finom lehet, de most éppen visszafogom a húsfogyasztásom...
Hozzávalók:
egy kis zeller zöldjével együtt
három közepes krumpli
egy doboz szárított shiitake gomba
három gerezd fokhagyma
egy maréknyi dió
egy kiskanál őrölt koriander
kevés chilipehely (ízlés szerint)
két liter alaplé
só
A megtisztított és felvágott krumplit, zellert, valamint a gombát egy kevés alaplében puhára főztem, majd turmixoltam. A fokhagymát, a zellerzöldjét, a diót szintén összeturmixoltam, összekevertem a zelleres krumplival és három evőkanál tejföllel. Felöntöttem a maradék alaplével, fűszereztem, és újból felforraltam. Reszelt sajttal tálaltam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.