08/20080
Korianderes zöldpaszuly, mézes, csilis pulykával
Szó nem érheti a ház elejét, ígéretemet betartottam, és jó régen nem volt semmilyen paszulyos étel. Most tehát majdhogynem itt az ideje ismét.
Nem terveztem, sőt miután múlt szombaton nem volt zöldbab a piacon, azt hittem, lejárt az ideje. Most viszont megörültem neki, észre sem vettem, fél kiló máris a szatyromban landolt.
Itthon kezdett érlelődni a gondolat, hogy mi lesz belőle. Már régóta foglalkoztatott a gőzölt paszulyt, és a koriander is adta magát, tehát ezt a kettőt párosítottam. Ízbolygó után szabadon valami édes húst képzeltem hozzá, ami utólag tökéletes párosításnak bizonyult.
Hozzávalók:
A körethez:
fél kg zöldpaszuly
egy csokor koriander
egy marék mandula
kevés olívaolaj
só
A húshoz:
fél kg pulykacomb
két evőkanál méz
két gerezd fokhagyma
három evőkanálnyi lime-lé
csilipehely (ízlés szerint)
olívaolaj
só
A páchoz apróra vágtam a fokhagymát, összekevertem a mézzel, a csilivel és a lime levével. Beleforgattam a megtisztított, darabokra vágott húst, és négy órát érleltem. Az olajat felforrósítottam, beletettem a húst, átsütöttem minden oldalukat, majd ráöntöttem a páclét, és fedő alatt, időnként kis vizet hozzáadva puhára pároltam. Mikor már majdnem kész volt, sóztam.
A paszulyt megtisztítottam, a gőzölő edényben félpuhára gőzöltem. Közben a koriandert, a mandulát, a sót és az olívát összeturmixoltam. (A mandula héját nem szedtem le, jól mutatott a zölddel.) Tálalás előtt összekevertem a babbal. A korianderes paszuly önálló vacsoraként is megállja a helyét, ebédként nem mertem bevállalni:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.