06
08/2008
3

Film készül a Hunyadi téri piacról



A Hunyadi téri piac, amiről jómagam is már többször írtam, veszélyben van. Az önkormányzat már többször megpróbálta bezáratni. A csarnokot már akarták mulatóvá alakítani „Európa Ház” néven, a tér alá mélygarázst terveztek.

A piac megmentésére szerveződött egy civil csapat, a Kincsünk a piac…, akik minden erejükkel azon vannak, hogy ne legyen mélygarázs, és ne lehetetlenítsék el a piac működését. A Kincsünk a piac eddig elérte, hogy a tervezett mulató tervét tavaly el kellett vetnie a képviselőtestületnek. Nagy eredmény, örültek is neki, de a probléma ezzel nem oldódott meg. Az önkormányzat újabb tervekkel állt elő, amiben a csarnok teljes átalakítása ugyan nem szerepel, de a mélygarázs maradt. A mélygarázzsal pedig az a baj, hogy a téren lévő fákat kivágnák, a park megszűnne, és jelentősen megnőne a járműforgalom.

A piac bezárásáról nyíltan ugyan nem beszél senki, de a tervekben nem szerepel az, hogy az építkezések alatt hova költöztetnék átmenetileg? A civilek és az árusok tartanak attól, hogy ha elkészül a tér, nem költöztetik vissza, vagy olyan magas béreket állapítanak meg, amit az őstermelők nem tudnak kifizetni. (Lásd Garay téri piac.) És akkor megszűnne a piac.

A Kincsünk a piac ... portréfilmet forgat a Hunyadi térről. Megszólalnak majd benne mindazok, akik használják a teret: piaci vásárlók és árusok, járókelők és a parkban pihenők. Az első részben Varga Lea építész beszél arról, miért nem nőnek fák a mélygarázs fölött, illetve mitől olyan nagyszerűek a budapesti vásárcsarnokok. Arról, mennyire funkcionális épületek ezek, hogy ezekben használtak először teherliftet, és ötleteket ad ahhoz, hogyan lehetne felújítani, vonzóvá tenni a Hunyadi téri épületet.

Hunyadi tér portréfilm /1.



Címkék: piac

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr95593917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirelle 2008.08.06. 17:54:00

Volt egy ismerősöm, aki ott dolgozik az adott önkormányzaton. Ő azt állította, hogy nem szándékoznak bezárni, de már akkor se volt meggyőző....

mithrile 2008.08.06. 20:37:00

Szerencsére én 5 percre lakom, voltam hétfőn is, meg ma is, alig bírtam a finom mindenfélét hazacipelni:))
Remélem megmarad.

Anonymous 2008.08.07. 12:30:00

Nem szeretnénk, ha a Garay téri piac sorsára jutna a Hunyadi piac:(

- Kincsünk a piac - Hunyadi tér -
süti beállítások módosítása