01
08/2008
2

A Klasszban (l)enni klassz!




Háromszor próbálkoztunk, mint a mesében, és harmadjára sikerült. Először mi gondoltuk meg magunkat, mire odaértünk, másodszor hely nem volt. A héten viszont eljött a Klassz étterem napja!

Kellemesen hűvös fogadott odabent (nekem hideg, de kardigán mindig van nálam, és ebből a szempontból nem én vagyok a mérvadó), amint beléptünk, azonnal termett előttünk egy pincér, aki az asztalhoz kísért bennünket.

Megkaptuk az A4-es étlapot, aminek az egyik oldalán szerepel mind a 24 étel. Átláthatóan, segítve a kissé bizonytalan vendégeket is. Négy leves, négy előétel, tíz főétel, és négy desszert. A főételek között szerepel vega, szárnyas, disznó, bárány, magyaros és halból készült fogás is. A desszertek között friss gyümölcs, amivel itthon igazán csak elvétve találkozni. Első ránézésre látszott, hogy igazodtak az idényhez, és valószínű, időről-időre újul az étlap.

Nem voltam éhes, Krmpl viszont határozottan. A választásunkon is ez tükröződött:) Bár több minden vonzott, de a kacsamáj tokaji mártásban, meggyel, azonnal eldöntött mindent. Krmpl palóclevest kért, tojásos nokedlivel. Puff neki, gondoltam, mert akkor még nem tudtam semmit. A bor kiválasztásához a pincér segítségét kértük, meggyőzően mondta el, mihez mit és miért ajánl.

Előételként álomfinom kenyeret és egy kis tégely vajat kaptunk. A kenyereket reggel és délután sütik, fehéret és barnát, helyben. Mint a pincértől megtudtuk, ez öt-öt órát jelent, időigényes feladat. Szerintünk megéri. Később felajánlották, hogy hoznak még, mi nem kértünk, de nagyon szívesen emlékezünk rá.

Semmiben nem csalódtunk. A palóclevest a tányérra előre kikészített tejföl és zöldpaszuly pont annyira hűtötte le, hogy az ehető volt. Ízlelőbimbóinknak jólesően savanyú, egyszóval: finom.

A második fogás közben olyannak tűnhetett, mintha a pincérek rémét, az étteremtesztelőt alakítottuk volna. A tévesen kihozott sült kacsát mangómártással azonnal és határozottan visszaküldtük. Jól nézett ki, de én májra készültem, tokaji mártásban. Szemrebbenés nélkül kértek elnézést, mondták, hogy nagyon igyekeznek a májjal, és már el is tűnt a tányérom. Később egy pillanatra még visszatértek, elnézést kértek még egyszer, mindezt mosolyogva, és úgy, hogy én sem éreztem kellemetlenül magam. Krmpl közben kezébe vette az evőeszközöket, és abban a pillanatban hangos csörömpöléssel ért földet a kése. Jóformán fel sem vette, egy pincér máris ott termett, elkérte, és hozta a tisztát. Ezt az akadályt is hiba nélkül vették. Ekkor úgy döntöttünk, hogy felhagyunk az étteremtesztelői szereppel. Ezután kiderült, hogy mégiscsak nagyszerű választás volt a tojásos nokedli. Könnyű volt, friss és puha, a vaj érződött rajta, és ez nagyon jót tett neki.

Közben megérkezett a máj, ami már látványként is gyönyörűséges volt. Az első falat után átértékelődött bennünk az „elolvad a számban” kifejezés. Ezentúl ez lesz a mérce. A tokaji mártás és az enyhén párolt meggy ragyogó ötletnek bizonyult.

Desszertekre már nem került sor, nem fért belénk. A borok és a pálinka (Pannonhalmi keserű) remek kísérőknek bizonyultak. (A Klasszban borbolt is működik, közel ötven bort lehet helyben megkóstolni, és megvásárolni. A sok palack „öltözteti” a helyet, mint ahogy a nagyvirágos tapéta, és a pincérek hasonló stílusú köténye is.)




Miközben kortyolgattuk az italokat, jó volt nézni a pincérek sürgés-forgását, Krmpl meg is jegyezte, itt szeretnek dolgozni az alkalmazottak.

Fizetésnél (6300 forint) elkértük a vendégkönyvet, hogy valami kedveset írjunk bele. (Ha már egy ideig oly sikeresen alakítottuk az étteremtesztelő szerepét!) Na, ekkor kis sürgés-forgás támadt, kulcscsomók zörögtek, az egyik pincér el is tűnt egy rövid időre, majd sajnálkozva mondták, hogy nem találják. Nyilván nem túl gyakori szokás az ilyesmi, de végül kölcsönösen megegyeztünk: már csak ezért is vissza kell térnünk a Klasszba!

A képeket az étterem honlapján találtam, köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr415593920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull 2008.08.01. 19:46:00

igazán "klassz" lehetett ;) én is tervezem még, hogy egyszer eljussak a klasszba ;)
a máj csakis krémesen az igazi!!!! Ditém nem szereti a májat, de egyszer majd elkészítem neki krémesre, - s megtérítem ;)

Anonymous 2008.08.05. 14:17:00

visszamegyün kbeírni a vendégkönyvbe!
- egy étterem-tesztelő -
süti beállítások módosítása