07/20080
Kecskesajtos, zöldpaszuly-krokett
A név most engem is kötelez, hiszen most van itt a friss zöldpaszuly ideje. A piacon nagy halmokban állt szombaton is, ráadásul találtam zöld zöldbabot (aha, ez így jól hangzik). Azonnal vásároltam belőle, azt ugyanis már korábban kitaláltam, hogy a muzsdéj mellé paszulyt (is) gőzölök.
Igen ám, de mire hazaértem, már nem éreztem elég kihívó feladatnak a gőzölt babot, elkezdtem hát gondolkodni, mi legyen vele. Olyasmit kellett kitalálnom, amihez a fokhagymás lé, a muzsdéj is passzol, na meg ott volt a hal. Vagyis a köret hiányzott.
Ekkor jött az ötlet, legyen krokett, amit szerintem mindezidáig egyszer sütöttem - krumpliból. Mióta azonban felfedeztem, hogy mindazt, amit bő olajban szokás kisütni, az sütőben, minimális zsíradékkal is elkészíthető, jobb szívvel készítek fasírtot, vagy különböző rántott dolgokat.
A krokettbe sajtot is tettem. Kinyítottam a sajtos dobozt, kecskesajtot kiemeltem, beledobtam az összeturmixolt paszulyba, majd eszembe jutott, hogy az a darab bizony zellerrel van ízesítve. Pillanatokon belül eldöntöttem, hogy biztosan nem vesznek össze az ízek, és valóban. Remekül kiegészítették egymást!
Muzsdéjjal locsolgatva fogyasztottuk.
Hozzávalók:
30 dkg zöldpaszuly
10 dkg sajt (most zelleres kecskesajt került bele)
1 tojás
4 púpozott ek liszt (teljes kiőrlésű)
só
zsemlemorzsa
kevés olívaolaj
A paszulyt lobogó, enyhén sós vízbe tettem, és puhára főztem. Leszűrtem, és össze turmixoltam. Hozzákevertem a tojást, az összetört kecskesajtot és a lisztet. Elég lágy massza lett, de nem akartam tovább lisztezni. Kanál segítségével formáztam, és óvatosan zsemlemorzsába forgattam.
Egy tűzálló tálat kikentem olajjal, beletettem a kroketteket, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Sülés közben egyszer megforgattam őket. Muzsdéjjal tálaltam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.