06/20086
Csokoládés meggytorta Donna Hay után szabadon
Sokszor megesik velem, hogy egy ízt kívánok meg, és ehhez keresek receptet. Most napok óta a karamelles meggy ízét éreztem, majd eszembe jutott, hogy az Ízvarázsban van egy ahhoz hasonló körtetorta, amit most kerestem.
Kinyitottam a könyvet, megnéztem a hozzávalókat, minden volt otthon. Azt első olvasáskor láttam, hogy az élesztő ebben az esetben valószínű inkább sütőpor, korrigálni kell. A 20 dkg vajból, ami a hűtőben volt, mindössze nyolc kell, a többit nagylelkűen felajánlottam elfogyasztásra.
A gyümölcsöt elkészítettem az előírt módon. Miközben főtt, nekiláttam a tésztának, és ekkor következett a meglepetés. A cukrot már öntöttem a mérlegre, amikor valami belül megálljt kiabált. 36,5 dkg??? Ez rengeteg, 25-öt szavaztam meg. A vajat a cukorral keverjük össze. Micsoda??? A hozzávalók között nem szerepel vaj. Nyolc dkg maradt meg, ennyit tettem bele. Ezután arra gondoltam, a cukor és liszt mennyiségét felcserélték, de miután azt írja, hogy a gyümölcsre rákanalazzuk a tésztát, 11 dkg került bele.
Így született egy új recept, meg egy újabb tanulság: hiába szép egy könyv, ha használhatatlan. A recepteket meg olvassuk végig, mielőtt belekezdenénk bármibe!
Hozzávalók:
8 dkg vaj
16 dkg cukor
1 kg meggy
A tésztához:
8 dkg vaj
25 dkg cukor
3 tojás
11 dkg liszt
egy kávéskanál sütőpor
két teáskanál kakaó
A meggyet kimagoztam, a levét kinyomkodtam. Egy lábosban felolvasztottam a vajat, beletettem a cukrot, majd a gyümölcsöt. Tíz percig főztem. (A meggy így is sok levet eresztett, nem vártam meg, míg elfőtt az egész.)
Közben a cukrot és a vajat habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat, majd a sütőport, a lisztet és a kakaót.
Sütőpapírral bélelt tortaforma aljára kanalaztam a meggyet, a lehető legkevesebb lével. A gyümölcsre kanalaztam a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütöttem. (Tűpróbát érdemes végezni.)
Ez így nagyon édes torta lett, a meggy picit ellensúlyozta. Nekem most jól esett, de ilyet szökőévben egyszer kíván meg az ember. Nagyjából a harmada elegendő normál esetben. A tészta viszonylag magasra felnőtt, szeletelés után meglocsoltam a megmaradt nyers meggylével.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
t3v 2008.06.23. 10:21:00
http://okostojas.blog.hu/2007/06/15/gazdagabb_lettem
Beatbull 2008.06.23. 13:09:00
Remélem ez a fent említett szakácskönyv nem egy adatbázisos feladatunkból származik ;) Kb. 3-4 éve készítettem egyszer egy feladatot az egyik infós gyakorlatra, a mennyiségek megadásához lusták voltunk, így random generáltuk ;)
Millie 2008.06.23. 13:36:00
Mindennapi Manna 2008.06.23. 13:55:00
beatbull! közben készült a bagette, időm rengeteg volt:)Hát valami hasonló lehetett. Különben ennyire nem lehet elírni.
millie! ez a torta nekem most teljesen megfelelt az édességével. Legközelebb meg már tudom az arányokat. A könyvet én is szeretem, ötleteket lehet meríteni.
prante 2008.06.25. 17:49:00
Ja, és feltétlenül gratulálok a goldenblogos helyezéshez :)
Mindennapi Manna 2008.06.25. 19:54:00
Erre én válaszoltam, és nyomát sem lelem. Szóval akkor ismét:
A cukor mennyiségét kell csökkenteni az itt szereplő adaghoz képest is. Hacsak nem szeretitek a nagyon édeset. A meggyhez 10 dekát, a tésztába 15-öt teszek legközelebb. És mivel a meggynek sok leve megmarad, azzal lehet locsolgatni miután megsült. Lisztből, vajból ennyi elég volt.