06/20084
Fokhagymás vajban konfitált csirke
Kata barátnőm volt az első, akivel tudatosan beszélgettünk arról, ki mit főz, hogyan főzi. Arról, hogy a családban milyen konyhai szokások öröklődtek. Beszélgettünk a nagymamáink konyhájáról, arról, hogy mi volt az első, amivel mi magunk próbálkoztunk.
Kata történetei közül az egyik kedvencem, ezen a mai napig el tudunk csodálkozni: az ő nagymamája fecskendővel töltötte meg az olajbogyókat szardellapasztával. Nem ám 10-20 szemet, hanem mondjuk kétszázat. És akkoriban nem volt még kimagozott olajbogyó…
Szóval praktikákat mondunk el egymásnak, én sokat tanultam is tőle. A könnyedséget elsősorban, ami a konyhai tevékenységét kíséri. No, meg recepteket, mindig beszámolunk egymásnak az éppen felfedezett finomságokról.
A vajban konfitált csirkéről is ő mesélt egyszer, akkoriban többször elkészítettem, aztán évekig megfeledkeztem róla. A héten valami nagyon olyat szerettem volna készíteni, és elővettem egyik szakácskönyvet ihletért. Kinyitottam, és abban a pillanatban előkúszott valahonnan a konfitált csirke, először csak a képe és az illata. Aztán eszembe jutott a recept, de már előkészítettem a húst, amikor az is beugrott, kitől is hallottam a receptet.
Ez is az a fajta fogás, ami nagyon egyszerű, viszonylag hamar kész van, és nagyon-nagyon finom. A fokhagyma mennyiségét nem érdemes csökkenteni, hiszen pont ez adja meg a pikantériáját. Most annyit újítottam, hogy néhány gerezdet egészben hagytam, ez fogyott el legelőször.
Hozzávalók:
két csirkecomb (mellből is nagyon finom)
két fej fokhagyma
annyi vaj, amennyi ellepi a húst (most 25 dkg-ot használtam, kisebb lábosban kevesebb is elég lett volna)
só
A csirkéket megtisztítottam, a fokhagymát néhány gerezd kivételével apróra vágtam. A vajat megolvasztottam, bele tettem a fokhagymákat, a csirkét, és megsóztam. Fedő alatt, lassú tűzön körülbelül fél óra alatt készre sütöttem. A húsokat időnként megfordítottam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2011.01.30. 22:31:40
Dóri
Mindennapi Manna 2011.01.31. 11:42:39
Ki kell próbálni:) Egy csirkemellel, combbal próbálkozz, és a vajba tegyél citromkarikát. Ne túl sokat, hogy ne legyen menthetetlenül savanyú. Illetve ha nem kezeletlen a citrom, és nem akarod belefőzni, akkor citromgerezdet.