31
08/2011
2

Vegetáriánus kolozsvári rakott káposzta - vendégek a Paszulyon




A Kolozsvári Magyar Napokon kissé megzavartuk a közönséget a nevünkkel, a Paszuly és Társai-ból többen arra következtettek, hogy nálunk babot lehet enni. Hát az nem volt. Helyette ezt a vegetáriánus káposztát főztük meg a helyszínen. Edit ötlete volt, telitalálat. Arra kíváncsi voltam, hogyan fogadják az emberek a húsmentes rakott káposztát, de nyitottságukkal minden várakozásomat felülmúlták. A káposzta meg elképesztően finom volt, nálunk biztosan gyakori ebéd lesz ezentúl.

Ez a bejegyzés most a Vendégek a Paszulyon sorozat következő része is, idén úgysem vendégeskedett itt senki. Edit receptje következik:


"Előre le kell szögezzük, hogy ez nem a hagyományos kolozsvári káposzta receptje. Nem lesz benne sem savanyú káposzta, sem jó zsíros disznóhús... Ez a kolozsvári káposzta vegetáriánus változata. Teljesen autentikus, ősidőkből származó, szájhagyomány útján, anyáról lányára terjedő recept. Na jó, ez az utolsó mondat hatalmas lódítás volt.

Eredetileg nyári töltött káposztának indult, amit szintén hússal töltenek. Évek óta úgy készítem a töltött káposztát, hogy a húst helyettesítem reszelt murokkal. Gondoltam, ha savanyú káposztával működik a dolog, miért ne menne friss káposztából is. Ment. Csak kicsit körülményes volt az így is meleg konyhában főzni egy nagy fej káposztát és közben a forró lapikat egyenként lefejteni róla. Egyik alkalommal sikerült úgy túlfőzni, hogy a töltelékek nem maradtak egészben. Ekkor eldöntöttem, hogy nem is kínlódok én már a csomagolással (a lustaság fél egészség), hanem megpróbálom az egészet rétegesen lerakni. Teljesen leegyszerűsödik a folyamat, az eredmény pedig éppen olyan finom, mint az „eredeti”.

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

1 fej káposzta
2 nagy hagyma
3 murok
3 paradicsom
3 kápia paprika
200 g rizs

kapor
csombor

A hagymát apróra vágjuk és bő olajban odatesszük párolódni. A murkot meghámozzuk és az apró reszelőn lereszeljük. Rádobjuk a hagymára és tovább kevergetjük. Fontos, hogy bő olajban párolódjon, mivel hús nincs benne, kell valami plusz zsiradék. Megsózzuk és hozzákeverjük az alaposan megmosott rizst. A paprikákat apróra vágjuk, a paradicsomokat meghámozzuk (forró vízbe mártsuk, akkor könnyen lejön a héja) és felvágjuk.

A káposztát legyaluljuk, majd egy nagyobb fazékba rétegesen lerakjuk: káposzta, paprika, paradicsom, rizses töltelék. só, kapor és csombor. Annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje, felforraljuk, majd lassú tűzön készre főzzük."

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr95593631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seafalcon 2011.09.23. 14:16:43

A murok ugye sárgarépa?
Azért jó ez a recept, mert nagyon passzol a 90 napos diétába

Mindennapi Manna 2011.09.24. 08:54:34

Igen-igen, sárgarépa. Nahát, erre nem is gondoltunk, de terjeszteni fogjuk, mint oda passzoló ételt is:)
süti beállítások módosítása