21
04/2011
3

Tárkonyos bárányleves




Fotó: Krumpli Béla

Kész, tegnap elfogyott a medvehagymánk, a Paszulyon több medvehagymás étel idén már nem lesz. Nem tartósítottam, mert tavaly rájöttem, hogy vannak olyan ételek, amelyekkel telítődöm a szezonban, eltéve már nem esnek olyan jól. Ilyen a medvehagyma is.

Meg a bárány, ami nekem szintén tavaszi étel. Emiatt most már számlálom a napokat a böjt végéig, vágyom egy kis bárányhúsra. Két-három bárányos ételre, utána ismét jöhetnek a zöldségek. Kapunk egy bárányt, éppen elég lesz, hogy megteljek. A combját lesütjük egyben, az apróhúsból zöld bárányt főzök, a belsőségekből pástétom készül, a csontos részeiből tárkonyos bárányleves.

Nekem mindig van itthon ecetes tárkonyom, de persze lehet helyettesíteni friss tárkonnyal és ecettel.

Úgy tűnik, a következő hetekben a Paszuly bárányos korszaka következik.

Hozzávalók:

egy kiló húsos báránycsont
egy marék rizs
1-2 ek apróra vágott ecetes tárkony (közben kóstoljuk meg!)
1 tojássárgája


A húsos csontokat kb egy liternyi vízben felteszem főni. Ha megfőttek, a csontokról leszedem a húst, visszateszem a csontlébe. Felforralom, beleteszem a rizst, a tárkonyt, sózom, és megfőzöm. Ha kell teszek bele még ecetes tárkonyt, majd egy kevés levessel elkeverem a nyers tojássárgáját. (Ha kell, előtte picit hűtöm a levest, hogy a tojás ne főjön meg.) Visszateszem a levesbe, felmelegítem, de már nem forralom, hogy a tojássárgája ne ugorjon össze. Tálalom.

A recept a wellingtoni hírmondó áprilisi számában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr955593666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2011.04.21. 13:43:46

Az egyik kedvencem!
Nálunk is fog készülni.
Nagyon szép húsvétot!

Mindennapi Manna 2011.04.22. 09:13:50

Judit, nektek is!

Ottis 2011.04.23. 11:41:18

Nagyon jó kép!!Boldog Húsvétot kívánok nektek!
süti beállítások módosítása