06/20085
VKF!XVI – Töltött kenyér
Mint már említettem, amikor elolvastam a piknikre való felkérést, megjelent előttem egy nagy szendvics, amitől nehezen tudtam elszakadni. Nem is jutottam messzire, ugyanis a töltött kenyeret tulajdonképpen tekinthetjük sült szendvicsnek, amit langyosan fogyasztottunk el, igen, végül a szobában. (Mondtam is, nem jó az utolsó pillanatra hagyni az ilyeneket, és majdnem gasztro-fogadalmat tettem.) Szerencsére előre jeleztem Gourmandulának, hogy kicsúszok a határidőből.
Elég sokat kutakodtam piknik ügyben, kerestem az ihletet, barátnőmet faggattam, és reménykedtem, hogy valahonnan csak elém kerül az, amire összecsapom kezeim, és felkiáltok: ez az! Közben kétszer azt hittem, lekéstem a határidőt, egyszer azt, hogy elutazunk, és legalább tíz emberről kell gondoskodnom, egyszer pedig, hogy bár a Városligetig eljutunk.
Nos, a recept meglett, a többi meghiúsult. A töltött kenyér eredetije olasz ihletésű. Hogy nagyon eredeti legyek, elmentem a Dolce gastronomiaba, olasz felvágottat és sajtot vásárolni, és ismét meggyőződtem, hogy egy hajszálvékony felvágottnak is lehet íze. Nem is akármilyen! A szarvasgombás vaddisznó mortadellát tudom ajánlani mindenkinek. A sajtnak nem tudom a nevét, ugyanis az eladótól kértem tanácsot, ő ajánlotta a puha tehénsajtot.
A recept ötlete innen származik, én fél adagot sütöttem, ez kettőnknek bőven elég volt. A hozzávalóknál az ennek megfelelő mennyiségeket adtam meg.
Hozzávalók:
250 dkg liszt (barna sütőlisztet használtam)
egy ek cukor
2,5 dkg vaj
1,25 dl víz
10 g élesztő (ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztőtt tettem bele)
két kk só
egy tojássárga
egy ek tej
A töltelékhez:
10 dkg (hat szelet) mortadella
10 dkg sajt
három maroknyi reszelt parmezán
egy paradicsom
hat db bazsalikomlevél
Az élesztőt pici vízben elkevertem, a többi hozzávalóval öt percig dagasztottam. Két órát kelt, majd egy téglalapot nyújtottam. Ezt három egyenlő részre osztottam, a két szélét vékony csíkokra vágtam. A közepére fektettem a mortadellát, ráfektettem a sajtszeleteket, majd megszórtam a reszelt parmezánnal, és az apróra vágott bazsalikomlevéllel. A paradicsomot felvágtam, rátettem a sajtra, majd befedtem a maradék mortadella szeletekkel. A csíkokat ráhajtottam a töltelékre, és lekentem a tejjel elkevert tojássárgával.
170 fokos sütőben fél óra alatt pirosra sütöttem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2008.06.16. 15:55:00
Maradt belőle mire kihűlt vagy felfaltátok, milyen hidegen?
Gratula..legközelebb szólj ha ilyet csinélsz és mehetünk együtt piknikelni:-)
Nóri
Mindennapi Manna 2008.06.16. 16:08:00
Szólok mindenképpen:)
Leonora 2008.06.16. 21:07:00
Anonymous 2011.10.04. 13:06:54
Gyönyörű és biztosan finom is!
Az élesztő mennyisége nem 1 dkg?
Köszönöm
Ági