20
05/2014
0

Giro d'Italia: Torta di riso

tortadiriso.jpgFotó: Pogány Anikó

Ennél jobban soha nem tudtam együtt érezni a biciklistákkal. Pillanatnyilag ugyanis Krmpl is úton van, ő az óceántól teker a kontinens belseje felé, az Eurovelo 6-os bicikliúton. Igaz, neki nem számít, hogy mennyi idő alatt teljesíti a távokat, és az is mindegy, hogy egy nap mennyit biciklizik. Ehhez a fura, május eleji időjáráshoz viszont hozzá kellett szoknia: Franciaországban ugyanis nem csak esett szinte folyamatosan, hanem elég hűvös is volt.


Az olasz versenyen ma továbbra is Emilia-Romagna tartományban maradnak a fiúk, a tegnapi pihenőnap után Modena és Salsomaggiore között egy teljesen sík szakaszon kell tekerniük, 184 kilométeren át.

Emilia-Romagna, ahogy Lorien is már megírta, elég gazdag régió, sok-sok olasz alapanyag származik innen. Az ide jellemző ételeket is hosszasan lehetne sorolni, aki bővebben akar tájékozódni, az megteheti például itt.

Mára egy édességet választottam, mégpedig a Torta di riso-t, amit ha egy magyar ember meglát, azonnal "lerizskoch"-ozza. Szóval egy viszonylag egyszerű desszertről van szó, amit az olaszok nem dugtak el a nagymama konyhájába, hanem szépen formára sütve büszkén kínálják mindenfele. (Az általam sütött Torta di riso-t viszonylag sokan kóstolták, és mindenkinek a nagymamája jutott eszébe, no meg az, hogy milyen régen evett utoljára. Hatalmas sikere volt, csak bátorítani tudok mindenkit, hogy készítse el.)

A rizstortának egy titka van: risotto-, azaz kerekszemű rizsből készítsük, olyanból, amely jó sok folyadékot tud felszívni, így a rizstorta puha, lesz, nem tud kiszáradni. Hogy még olaszosabbá tegyem, öntöttem bele egy kis limoncellot, amit a kóstolók evés előtt újabb adaggal pótoltak. Ebben az esetben már elég veszélyes tud lenni, és nem azért, mert hizlal.

Hozzávalók:

9 dl tej
20 dkg rizs
4 tojás
10 dkg cukor
1 citrom frissen reszelt héja
1 vaníliarúd
3 dkg mazsola
5 cl limoncello

A vaníliarudat félbevágom, és a tejjel együtt felforralom. Beleteszem a rizst, és állandóan kevergetve addig főzöm, míg majdnem az összes folyadékot magába nem szívta. Kiszedem belőle a vaníliarudat, és hűlni hagyom.

A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, a tojásfehérjéből kemény habot verek. A tojássárgához keverem a rizst, a mazsolát, a limoncellot, a citromhéjat, majd óvatosan a felvert tojásfehérjéket.
180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm.

Holnap szintén én jövök, egy újabb édességgel. Kell a kalória:)

A Tour de Serpenyő itáliai szakaszának receptjeit itt találjátok: Chilii&Csoki, Dalla Cucina, Al dente és Lorien

Címkék: torta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr446178882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása