25
11/2009
7

Seafood chowder





Krémes hallevesnek lehetne fordítani, de nem érdemes. Meg sem közelíti ez az elnevezés azt, amit valójában takar. Ráadásul nem is csak hal van benne. És annyira mókás, ahogy a bébipolip felfújódik fövés közben!

Miután itthon nem mindennapos ez a leves, fogyasztása közben az embernek automatikusan eszébe jut a nyaralás, a végtelen víz látványa, a napsütés, és ezek érzelmeket indítanak el. Ennek következtében két dolog történhet velünk:

1.) Kesergünk amiatt, hogy nem élünk tengerparton vagy legalább közelebb a tengerhez, állandó napsütésben. Mélázhatunk sanyarú sorsunkon, végső elkeseredettségünkben könnyeket ejthetünk a tányérba.

2.) Mit sem törődve a zord időjárással, tengerparton képzeljük magunkat, a hatás kedvéért a tenger morajlását hallgatjuk cd-ről, és nézegetjük a nyári fotókat. Velünk az utóbbi történt, még a nap melegét is érezni véltük.

A belevalókat a Nagycsarnokban vásároltam. Az alagsorban megkerestem a legszimpatikusabb halast, azt, akinél a legtöbb féle hal, kagyló, rák volt kitéve. Mindenből vettem néhány darabot, egyedül a fekete kagyló maradt ki. Azt előre becsomagolva, egykilós hálóban árulják, nekem most nem volt szükségem ekkora mennyiségre. Éttermekben friss kenyérrel kínálják, itthon magában ettük.

Receptje tulajdonképpen nincs, illetve rengeteg van. Én az emlékeim alapján, érzéseimre hagyatkozva készítettem, finom lett.



Hozzávalók:

Az alapléhez:
néhány halfej, halfarok
szemes bors
3-4 babérlevél
A hozzávalókat beteszem egy fazékba, felöntöm vízzel, kb. 30-40 percig főzöm, majd leszűröm.

A leveshez:
2 sárgarépa
2 hagyma
egy-két szárzeller zeller
2 közepes krumpli
1 bögre sűrített paradicsom
négy-öt evőkanál liszt
egy kilónyi tengeri hal és egyéb tengeri herkentyű: tintahal felkarikázva, garnélarák, fésűskagyló, bébipolip, stb.
5 dkg vaj


A zöldségeket megpucolom, apró darabokra vágom. A halakat szeletelem, a tengeri herkentyűket megmosom, megtisztítom. A vajat megolvasztom egy nagyobb edényben, beleteszem a zöldségeket, egy-két percig pirítom, majd felöntöm a sűrített paradicsommal. Hat-nyolc percig főzöm, majd elkeverem benne a lisztet, és felöntöm az alaplével. Amikor felfő, beleteszem a tintahalat és a bébipolipot, hat-nyolc perc múlva a garnélát és a fésűskagylót. Ha már majdnem puha minden, beleteszem a halszeleteket, és néhány perc alatt készre főzöm. Ha kell, sózom, és tálalom.

PS: Aki szavazaz új ruháról, és ír egy hozzászólást, ajándékot nyerhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr355593767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2009.11.25. 12:36:37

Nagyon jól néz ki, nagyon finom lehet így a kép alapján is-:)))Sorra fog kerülni!

Rudi 2009.11.25. 14:01:07

Ezt két hét mulva megkostolnám.

Anonymous 2009.11.25. 14:33:25

Szegény kis bébi polip :(

Anonymous 2009.11.25. 18:16:42

Nagyon szép fotók.Pár segítő ötlet-ha elfogadod-,amelytől jobb lesz a levesed:Az alaplevet ne főzd,pláne 30-40 percig.Csak gyöngyözzön 15-20 percig.Ne tegyél bele lisztet.Reszelt krumplival,v.zöldséggel sűríts,v.készíts egy zöldséglevest,aztán turmixold,aztán öntsd fel az alaplével.Először a hal jön bele,pár percig fő,utána következik a tintahal és a bébipolip-1 percre,majd le a tűzről és bele a rák.Azzal már nem fő,mert kemény lesz,elég neki a forró leves.A jakabkagylót én nem főzném,inkább pár másodpercig sütném és tálaláskor tenném a levesbe.Egyébként gratula.

Mindennapi Manna 2009.11.27. 00:02:33

Köszönöm a tanácsokat. A jakabkagyló meg így is nagyon finom, meg mindenhogy:)

Anonymous 2009.12.19. 01:33:07

A jakabkagylóról ugyan az a véleményem mint egy előbbi hozzászólónak. Vétek seafood chowder-ba tenni. Mint ahogy nem főzünk marhapörköltet bélszínből.

Mindennapi Manna 2010.01.14. 20:15:00

Egy olyan országban, ahol nem gond kihalászni néhány jakabkagylót, simán belefőzik a chowderbe:) És annyira finom, hogy kár lett volna kihagynom. A pörkölt azért nem jó példa,mert azt eleve azért találták ki, hogy az apróhúst hasznosítsák.
süti beállítások módosítása