23
03/2017
0

Sós császármorzsa sültpaprika lekvárral, kapribogyóval, mozzarellával

soscsaszarmorzsa.jpg

Elég menő, ha az ember barátnője elhatározza, hogy ezentúl molnár lesz, de közben megtanul péknek is lenni, hogy pontosan tudja, milyen lisztet kell őrölnie, hogy abból tökéletes mindenféle pékáru legyen.

Mióta hivatást váltott, így néz ki egy beszélgetésünk: „
A: Pont a darával küzdök most, túl apró szemű, nem tudok állítani rajta sajnos.
E: Réteslisztnek jó lesz?
A: Réteslisztnek meg túl korpás, és olyat szeretnék, darát, mint eddig volt.

Szerencsére ez az állapot nem tart túl sokáig, mert lesz új malma- ez is milyen izgalmas, egy igazi, új malom! - és akkor születnek majd az igazi csodák.

A lisztekből, darából én is kaptam próbaképpen, mostanában királybúza lisztből sütögetek ezt-azt, és már tudom, hogy mikor kezdek el kovásszal kísérletezni.

A királybúza magyar nemesítésű búzafaj, a tönkölyt és a tönkebúzát keresztezték. Így született egy kiemelkedően magas fehérjetartalmú, ugyanakkor rendkívül szárazságtűrő, rugalmas sikérszerzeketű búza. Ráadásul a visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a gluténérzékeny fogyasztók esetében nem jelentkeztek a megszokott tünetek, ha királybúzát fogyasztottak.

A királybúzaliszt fehérjetartalma magas, aminosav összetétele kedvező, emiatt könnyen felismeri és emészti az emberi szervezet. A királybúza lisztje sárgább a búzában lévő természetes karotinnak köszönhetően.*

Ez tehát a szuperbúzából készült szuperliszt, mondanom sem kell, roppant élvezem a kísérletezést.

A sós császármorzsa azért született, mert éppen kivettem a mélyhűtőből sült paprikát, és kellett a kabát a gombhoz. Az édeset meg azért fogom megsütni, mert kíváncsi vagyok, hogy azok az ízek és színek, amiket kitaláltam, passzolnak-e egymáshoz:)

Hozzávalók:

a császármorzsához:
6 ek búzadara (teljeskiőrlésű, királybúzából)
1 tojás

kevés víz
1 ek ghee (tisztított vaj)/vaj/olaj a sütéshez

a tetejére:
4-5 sültpaprika
1 ek balzsamecet
mozzarella
kapribogyó

A tojást szétválasztom, a sárgáját összekeverem kevés vízzel, beledolgozom a búzadarát, sózom. Ha túl száraz, öntök hozzá még egy pici vizet. Nedves, de semmiképpen nem folyékony masszát kell kapnom. A tojásfehérjéből kemény habot verek, óvatosan hozzákeverem a búzadarás keverékhez.

A gheet felforrósítom egy serpenyőben. Beleöntöm a masszát, megvárom, míg az alja megpirul. Óvatosan megfordítom, egy szilikonlapát segítségével felkockázom, és lassú tűzön megpirítom.

Közben a sültpaprika lekvárhoz a turmixolt paprikát összekeverem a balzsamecettel, sózom.

Ha elkészült a császármorzsa, tányérra halmozom, sültpaprika lekvárt öntök rá, és megszórom kapribogyóval meg mozzarellagolyókkal. Azonnal tálalom.

*kösz, Wikipédia

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr7412361985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása