24
01/2017
1

Gyömbéres sárgaborsófőzelék

gyombereszoldborso.jpg

Ha Balassi Bálint lennék*, most megénekelném a sárgaborsófőzeléket, annyira finom lett. És mindenkit sajnálok, akinek van valami rossz élménye, és elzárkózik a további kóstolástól, mert ez tényleg nagyon jó lett.

Pedig nincsenek benne különleges hozzávalók, tulajdonképpen belefér a főzzünk helyi alapanyagokból sorozatba**. Ugyan ez a gyömbér még nem saját termesztésű, de tájékozódtam, és kiderült, nem lehetetlen dolog. Hamarosan úgyis meg kell találnunk álmaink kertes otthonát, és akkor majd próbálkozom ezzel is. Az igazán bő termésre ugyan várni kell két évet, de lesz elég tennivalónk addig is:)

Szóval alaplé van benne, meg gyömbér, meg petrezselyem. És kevés olaj, aminek muszáj jó minőségűnek lennie. Az olíva ugye nem helyi, de lehet dió, hidegen sajtolt napraforgó, esetleg tökmag. Mondjuk mindez már részletkérdés, mert a legfontosabb az alaplé, amit még télen is érdemes főzni. Az alaplétől lesz ugyanis annyira finom az étel, hogy az embernek kedve támad megénekelnie.

Nekünk feltét se kellett hozzá, de tulajdonképpen bármivel el tudom képzelni. Tojással, hússal, sült zöldséggel. Krumpl szerint tejföllel az igazi, de most ő is "üresen" ette:)

Hozzávalók:

400 g száraz sárgaborsó
7 dl alaplé
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
pingponglabda nagyságú gyömbér

petrezselyem
olíva-, vagy más finom, hidegen sajtolt olaj

Az alaplevet felforralom. A zöldségeket megpucolom, a hagymát, fokhagymát apróra vágom, a gyömbért lereszelem. A forró lébe öntöm a megmosott sárgaborsót, belekeverem a hagymát, fokhagymát, gyömbért, sózom, és alacsony lángon puhára főzöm. A borsó egy részét kiveszem, picit hűtöm, leturmixolom, majd összekeverem az egész borsókkal.

Tálaláskor meglocsolom olajjal, megszórom petrezselyemmel.

*Egyáltalán nem szeretnék Balassi Bálint lenni, nem is értem, hogy jutott ez eszembe. Őt soha nem tudták megszerettetni velem, többnyire csak a feladatot láttam benne. De attól még a sárgaborsófőzeléket érdemes lenne megénekelni:)

**Utólag vettem észre, hogy a fotón lévő főzeléket megszórtam szumákkal, ami végképp nem helyi. De sebaj, attól el lehet tekinteni.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr512147573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hysteriaaa 2017.01.25. 10:45:51

A gyömbér még nálam is megterem, hajrá! :)
süti beállítások módosítása