04
10/2016
0

Gluténmentes máktorta

makos1.jpgFotó: Krumpli Béla

Sütöttem egyszer egy meglepetés-szülinapra máktortát. Többen emlékszünk rá, esküdni mernénk, hogy nagyon-nagyon fekete volt, csupa-csupa mák. Mint olyan sokszor, akkor sem írtam le, miből mennyit tettem bele, hogyan készült, és elfelejtettem. Azóta próbálom reprodukálni…

Ha azt veszem alapul, amire emlékszem, akkor mindez idáig nem sikerült olyant sütnöm. Ha attól eltekintek, akkor ez is tökéletes. Mákimádó Krmpl például év közben bőven beéri ezzel a tortával, nem kell mindig beiglit, pozsonyi kiflit sütnöm:) Vagy, hogy mást ne mondjak, ha ebből a máktortából van itthon, nem hiányzik a csokoládés desszert.

Legtöbbször narancsos sodót főzök mellé, ha nincs tej, vagy idő, akkor kardamomos szilvaszósszal kínálom. Ez utóbbit a savanykás, ringló lekvárunkból készítem, nagyjából pont két perc alatt.

makos2.jpgFotó: Krumpli Béla

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):

a máktortához:
100 g vaj
150 g cukor
6 tojás
320 g mák
1 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
1 tk vaníliakivonat
csipetnyi só

A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egyenként a vajas cukorhoz keverjük. Hozzáadjuk a nagyon finomra darált mákot, a vaníliát, a citromhéjat és -citromlevet, a sót. Összekeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és három részletben óvatosan a mákos masszához keverjük.

A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a tésztát, és 175 fokon 40-50 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát!)

a narancsos sodóhoz:
4 dl tej
2 tojássárgája
40 g cukor
1 tk vaníliakivonat
1 narancs héja reszelve
1 ek kukoricakeményítő
csipetnyi só

A tejet felforraljuk. A tojássárgát alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót, vaníliát, keményítőt és a narancshéjat. Felöntjük a forró tejjel, majd állandó keverés mellett besűrítjük.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr1711767175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása