29
04/2016
0

A csokitorta!!!

acsokis.jpgFotó: Krumpli Béla

Sok-sok évig csak bizalmatlanul nézegettem az ehhez hasonló csokoládétortákat. Az volt az érzésem, hogy túl sok a (természetesen száraz) piskóta, kevés a krém, pfujj. Nyilván, gyerekkori frusztrációim akadályoztak meg az új megtapasztalásában, pedig igazán nem ettünk gyakran cukrászdai süteményt.

Aztán elkezdtem kísérletezni, arra gondoltam, olyan sok ember csak nem szerethet egy bűn rossz tortát. És mondanom sem kell, ez a torta egyáltalán nem száraz, sőt! Puha, szaftos lapok, ennyi krém, és mennyei a végeredmény. Mondanám, hogy elronthatatlan, és nagyon-nagyon egyszerű. Sokszor hétköznap is megsütöm, akkor csak ilyen kis sima lesz, semmi dísz, semmi habrózsa. Mindössze tömény öröm.

Ha véletlenül olyan mázlisták vagytok, hogy van otthon nagyon finom ízesített olívátok, azzal készítsétek. Erre gondolok, de biztos van nagyon hasonló is. Ha nincs, a forró vízbe keverjetek el 1 ek rózsa-, vagy narancsvirágvizet.

Ehhez a tortához nem jó a kapcsos forma, abból biztosan kifolyik, annyira híg a massza. Én egy kerek lábosban szoktam sütni, amelyiknek az aljára feltétlenül tegyetek sütőpapírt! Majd egyszer, talán megmutatom, hogyan járhattok, ha ezt kihagyjátok.

A fotón egy kisebb változata van, amit egy kisebb lábosban sütöttem, ennek a mennyiségnek a kétharmadából.

Hozzávalók (kb 20-21 cm-es formához):

a tésztához:

25 dkg cukor
20 dkg liszt
6 dkg kakaó
1,5 tk sütőpor
1,5 tk szódabikarbóna
1 tk só
2 nagy tojás
1,7 dl tej
1,2 dl olaj (sima napraforgó is jó)
1,5 dl forró víz
1 ek rózsa-, vagy narancsvirágvíz

a krémhez:

2,5 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat
20 dkg csokoládé (70%)
18-20 dkg cukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj

Először a krémet készítjük el, annak kell állnia. A tejszínt felforraljuk a cukorral. Beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét, és simára keverjük. Hozzáöntjük a vaníliát, és lehűtjük szobahőmérsékeltűre. Elektromos habverővel felverjük a csokoládés tejszínt, majd apró kockánként belekeverjük a vajat. Ha túl puha, rövid időre hűtőbe tesszük.

A tésztához összekeverjük az első hat hozzávalót. A tojásokat villával enyhén felverjük, a lisztes keverékhez adjuk. A tejet összekeverjük az olajjal, hozzáöntjük a masszához, és simára keverjük. A vizet felforraljuk, majd ezt is elkeverjük a tésztával.

Egy kerek formát kivajazunk, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a meglehetősen híg masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Nagy késsel óvatosan háromba vágjuk.

A krémet két kisebb, és egy nagyobb adagra osztjuk. A tortalapokat megkenjük a két egyforma adag krémmel, a maradékkal bevonjuk a tortát.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövessétek a Paszuly facebookon is!

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr528672984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása