05
04/2016
0

Csokoládétorta ribizlivel

fribiz_csoki.jpgfotó: Krumpli Béla

Csodálatos torta, amit akkor kezdtem el készíteni, amikor húsvét előtt rájöttem, hogy hiába sütöttem egész nap, hiába készült el a hatodik sütemény is, amikor még egyikben sincs csokoládé.

Az eredeti receptben természetesen málna van, mert a málna-csoki párosért mindenki él-hal. Ehhez képest mennyivel különlegesebb a feketeribizli-csoki!

Nekem éppen van itthon glükózom, ha nincs kéznél, kapható az Ázsia Bt-ben. Mézzel szokták helyettesíteni, de ennél a receptnél nem kísérleteztem ki, mennyi mézet kellene beletenni. Semmiképpen nem 5 dkg-ot, mondjuk egy evőkanálnyit.

Ez a tarte, ha kibírtátok, és kellő ideig hagytátok pihenni a hűtőben, remekül szállítható. Lehet vinni piknikre, amit igazán ideje lenne elterjeszteni a mindenfele, amerre élünk. Ez onnan jut eszembe, hogy mi tegnap délután is kibicikliztünk a Kopaszira, és hát az olyan klassz hely, hogy ihaj!

Budapesten erre több, szuper lehetőség is van: ilyen a Kopaszi gát például, de a Lánchíd Pesti hídfőjénél is csupa élvezet ülni, és nézni a Dunát, közben falatozni, beszélgetni. A Margitsziget, Római már-már közhelyes, úgy értem leírni, mert a piknikezők egyik helyen sem verik le egymást.

De most van ideje a cseresznyefa virágzásnak, és ennek örömére a Füvész kertben is ki lehet ülni a fűre, amit amúgy nem szoktak engedélyezni. Hétvégén klassz programok is vannak, ennek megfelelően iszonyatosan sok ember. De hétközben, amennyiben megelégszünk a cseresznyefákkal, és nem vágyunk autentikus dinom-dánomra, szuper lehetőség élvezni ezt az elvarázsolt szigetet a város közepén.

Egy-egy piknikkel meg legalább akkora örömet lehet szerezni az embereknek, mint a buborékfúvóval a repülőtér várójában. Ezt is mindenkinek ki kellene próbálnia egyszer: vannak a kötelek, mögötte (vagy előtte - ez csupán nézőpont kérdése), csomó várakozással teli, de látszólag unott arcú ember. Biztosan sok közöttük aki pokolba kívánja az érkezőt, vagy azt, hogy éppen neki kell várnia. Szóval állnak, várnak, türelmetlenek. Na, és ha itt elkezd az ember buborékot fújni, hát mindenki, de tényleg mindenki mosolyogni kezd.

Mondjuk ha pikniken kezd buborékot fújni az ember... na az lehet az igazi. Legközelebb azt is csomagolok a tart mellé.

Hozzávalók:

a tésztához (pate sucrée):
25 dkg liszt
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só
2 tojás szobahőmérsékleten

A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd a vajat belemorzsoljuk. Ekkor beletesszük a tojásokat, és simává gyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ebből kimérünk 24 dkg-ot a tortához. A többiből további tortákat lehet készíteni, vagy lefagyaszthatjuk.

A pihentetett tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát (23-24 cm-es), és 20 percre visszatesszük a hűtőbe.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát megszurkáljuk villával, letakarjuk sütőpapírral, beleöntjük a sütőbabot (csicseriborsót), és 20 perc alatt vakon sütjük. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 fokra, eltávolítjuk a sütőbabot és a papírt, és további öt percig sütjük a tésztát.

Kicsit pihentetjük, majd kivesszük a formából, és sütőrácson kihűtjük.

a ribizlihez:
25 dkg ribizli (fagyasztott)
2 ek cukor

A kiengedett ribizlit mixerrel összetörjük, egy lábosban kicsit felmelegítjük, és addig kevergetjük a cukrot, míg elolvadt.

a csokoládékrémhez:
2,5 dl habtejszín
20 dkg étcsoki (70%-os)
2,5 g glükóz (1 ek méz)
5 dkg vaj

A tejszínt felforraljuk, beletesszük az apróra vágott csokoládét és a glükózszirupot. Simára keverjük benne a kockákra vágott vajat.

A kihűlt tésztára kenjük a ribizlit, majd óvatosan ráöntjük a csokikrémet. Ha teljesen kihűlt, minimum két órára hűtőbe tesszük.

Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeleteljük.

Michel Roux receptje nyomán.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Paszuly Facebook oldalát is.

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr158567560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása