16
02/2016
3

Harlekin szelet

harlekin_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Nagyon házi sütemény, olyan, amit az ember ünnepekre készít. Szükségünk van hozzá háromféle lekvárra, ezek közül az egyik mindenképp savanykás legyen. Kedvencem a som, de olyan nálunk sincs mindig. Ribizlivel szoktam helyettesíteni.  Második lekvárként azt választom, amelyikhez éppen kedvem támad, a harmadik mindig sárgabarack.

A lekvárokat én főzöm be, eleve kevés cukorral, szerintem így finomabb a sütemény is, de ez nyilván ízlés kérdése. Régen a nagymama nagyon cukros lekvárjaival is szerettük.

A fotón nem látszik jól, a három különböző színű lekvárral, és tetején a színes kandírozott gyümölcsökkel nagyon mutatós, igazi, színes bohóc-szeleteket kapunk. Tetejére NAGYON kell a törökmogyoró. Nem mandula, nem dió. TÖRÖKMOGYORÓ.

Hozzávalók:

a lapokhoz:
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
2 tojás
20 dkg tejföl
55 dkg liszt
¼ tk só
½ tk sütőpor

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beletesszük a többi hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük.
Ezután négy egyenlő részre osszuk. Egyenként kinyújtjuk kb három milliméteresre, és a tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütjük. A lapokat kihűtjük.

a töltelékhez:
3 féle lekvár

Megkenjük az első lapot a legsötétebb lekvárral, majd rátesszük a másodikat, megkenjük a világosabb lekvárral, majd a harmadik lapot a legvilágosabbal. Befedjük a negyedik lappal.

a tetejére:
3 tojássárgája
10 dkg porcukor
kandírozott narancs és citromhéj
apróra vágott törökmogyoró

 
A tojássárgákat és a cukrot mixerrel habosra keverjük, majd elsimítjuk a sütemény tetején. Megszórjuk az apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel és mogyoróval, és nagyjából fél napig hagyjuk száradni. Ezalatt az idő alatt a lapok megpuhulnak a lekvároktól, a tetején megszárad a tojásos massza.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr738396810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidékigyerek 2016.02.17. 13:49:08

Nagyon finomnak tűnik, elkészíteni se lehet bonyolult, ám egy dolog számomra nem szimpi: hőkezelés nélkül felkenni a tojás sárgáját, ráadásul a legjobb táptalajon (cukor) rejt némi kockázatot még akkor is, ha biztosra veszem: villámgyorsan fogy el egy tepsivel.

Krutzifix 2016.02.17. 16:47:45

@vidékigyerek: én is a szívemhez kaptam! Talán csak kimaradt a receptből, hogy valójában a tojásos krémet az utolsó lapra akkor kell rákenni, amikor kivesszük a sütőből, tehát még forró a tészta! De rákenhetjük akár az elsőként megsülőre is, ha addigra elkészül :) Szépen nézne ki egy szobahőmérsékleten nyersen kikevert, majd ezután fél napig pihentetett tojássárgája alapú krém! Akármilyen gyorsan fogy el a süti! Tehát: a frissen megsült, forró tésztára kenjük fel a krémet! Ennyi.
süti beállítások módosítása