31
10/2015
0

A látszat csal: almás pite

almas_1.jpgFotó: Krumpli Béla

Az idei év legfinomabb almás süteménye. A legegyszerűbb is. A végeredmény pedig olyan, mintha sült gofri között lenne a fűszeres, puha, zamatos alma. És köze nincs a muffinokhoz, csak formájában emlékeztet rájuk. A cím jobb híján született, azt feltételezem az emberekről, hogy inkább keresnek almás pite receptet, mint almás muffint. Az almás gofriról nem is beszélve. Az igazi neve egyébként alma strudel muffin, de a strudel meg nem nagyon terjedt el magyarul...

Közben egy percig sem feledkeznék meg az anyukám almás pitéjéről, ami még abból az időből való, amikor az almának megvolt a maga becsülete nyersen, is, amikor az volt A gyümölcs. Akkor még süteménybe főleg a hibásak kerültek, amiket "el kellett használni". Akkoriban jóval kevesebb volt az alma, mint a tészta, de az mégis úgy jó, ahogy van, mert benne van a gyerekkorom.

És nem almás ugyan, de legalább gasztro: megnéztük az Ételművészt, ami után tényleg enni kell, és tényleg nem akárhol. Mivel asztalt nem foglaltunk, nem is fértünk be sehova, így hazajöttünk, és megettünk a város egyik legjobb csokoládétortáját. Mert az szerencsére volt itthon. És nem, nem én sütöttem, hanem a Dynamobake-ben vásároltuk. Belga csokitorta a neve, és tele van csokoládéval, az alapja sörös piskóta, az alja és a teteje speculaas keksz csokoládéval összefogva. Az oldalán, meg a tetején más-más csokiréteg. Évek óta járok a Dynamobake-be, nem tudtam, mit hagytam ki mostanáig...

Hozzávalók:

a tésztához:
5 dkg puha vaj
8 dkg cukor
11 dkg liszt
6 dkg tejföl
1 tojás
1/2 tk vaníliakivonat

a morzsához:
4 dkg dió
3 dkg cukor
1 ek liszt
2 tk vaj
1/2 tk fahéj

az almához:
2-4 db alma
1-2 tk cukor
őrölt fahéj, kardamom, szegfűbors

Az almát kimagozzuk, lereszeljük, megszórjuk a cukorral, és picit megpároljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és félretesszük.

A diót aprítógépben tesszük a többi hozzávalóval együtt, és morzsává aprítjuk, kivesszük, és félretesszük.

A tésztához a vajat, a cukrot és a lisztet beletesszük az aprítógépbe, összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a vaníliakivonatot, mindegyikkel összekeverjük. Elég híg masszát kapunk.

Muffin formába nyomkodunk egy evőkanálnyi masszát, ráteszünk egy kiskanálnyi almát, megszórjuk morzsával, majd befedjük egy kanálnyi tésztával, és a tetejét is megszórjuk morzsával.

170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Hidegen-melegen egyaránt nagyon finom.

Recept innen.

Címkék: pite desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr18038316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása