28
09/2015
0

Fordított almás sütemény piskótával

almas_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Kaptam egy nagy zacskó almát, volt benne sok fajta. Hát persze, hogy otthonról érkezett, akárki jön, mindig mondom, hogy a legnagyobb ajándék az otthoni, kertben termett zöldség, gyümölcs.

Az almák Patáról jöttek, a világ egyik legszebb kertjéből, tisztára olyan, mint a Büszkeség és balítéletben, lehet sétálni nagyokat, a kert végében ott a mező, csak hosszú ruhát kell varrni hozzá, meg Mr. Darcyt találni.

A patai kertben viszont nem csak ez a lényeg, hanem a sok-sok almafa, nyártól őszig mindig érik valamelyik, ha almákban és ízekben mérem a gyerekkorom, ott van egybegyűjtve az egész.

Annyi alma jött, teljesen vegyszermentes, hogy dönteni kellett: vagy mi esszük meg, vagy a kukacok, és mivel az elsőt választottuk, sütni is kellett, nyersen nem bírtunk a mennyiséggel. Átgondoltam, és türelmetlen voltam vajas tésztát csinálni, de közben tarte tatin-t ettem volna, és akkor jutott eszembe a piskótás változat.

Kevés tészta, sok alma, jujdejólett!

Hozzávalók:

a karamellizált almákhoz:
8-9 alma
8 dkg vaj + egy kevés
20 dkg kristálycukor
2-3 tk őrölt rozmaring (elmaradhat)

a tésztához:
5 tojás
5 ek liszt
2 ek cukor

Az almákat megpucolom, kis darabokra vágom. Egy magasabb falú edényben a cukrot karamellizálom, beledobom a puha vajat, és hosszú nyelű fakanállal kevergetem (a cukor felhabzik, ezért kellenek bizonyos óvintézkedések). Beleteszem az almákat, kicsit még kevergetem míg levet eresztenek, majd puhára párolom. A végén hozzákeverem a rozmaringot.

Egy nagyobb tepsit kikenek vajjal, beleöntöm a puha almákat a maradék lével együtt, és elrendezem a tepsi alján.

A piskótához habosra verem az egész tojásokat, beleteszem a cukrot, majd a végén óvatosan hozzákeverem a lisztet is. A tésztát ráöntöm az almákra, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm. Hidegen könnyebb szeletelni, bár forrón, kiskanállal is finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr467841994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása