19
07/2015
0

Tour de Serpenyő: Matafan aux pommes

11774736_922423521164139_1027260279_n.jpgfotó: Krumpli Béla

A rövid, de meredek kaptatókat kedvelő versenyzők számára Huy mellett ez a legfontosabb nap, a szökevények és a sprinterek osztozhatnak a lehetőségen. Mende és Valence között, közel 200 kilométeren keresztül tekernek ma a fiúk. Azt hiszem, elképzelni sem tudom azt az elszántságot, ami egy ilyen versenyhez kell, amikor jómagam a sütő bekapcsolását is extrém sportként élem meg.

Ezért is maradtam a serpenyőnél meg a palacsintánál. Bár a matafam-ról eltérőek a vélemények, van, aki almás rántottának nevezi, mások a galette egyik ősének, szerintem meg palacsinta. Tény, hogy régi francia parasztétel, az ország több régiójában is készítik.

Első látásra olyan, mint egy egyszerű almás palacsinta, pedig sokkal több. Olyan, mint amilyet csak a franciák tudnak kitalálni:) Kedvünkre variálhatjuk is: meg lehet szórni fahéjas porcukorral, vagy lehet kenni rá valamilyen lekvárt. Krmpl vékony kecskesajt szeleteket tett a még forró palacsintára, majd nem győzte dicsérni, hogy milyen finomat reggelizik. Ha lenne egy olyan helyem, ahol reggelizni is szoktak, azonnal feltenném az étlapra.

Hozzávalók:

2 közepes alma
12 dkg liszt
2 tojás
1 ek cukor
2,5 dl tej
csipetnyi só
vaj a sütéshez

Az almákat megpucoljuk, majd apró darabokra vágjuk. A maradék hozzávalókat simára keverjük, hozzáadjuk az almát. Kis serpenyőben vajat forrósítunk, és kisütjük, mint a palacsintát.

Holnap Chilii folytatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr417638786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása