11
05/2015
1

Tour de Serpenyő: farinata

farinata_540.jpgFotó: Krumpli Béla

A Giro d'Italia tegnapi szakaszán estek és keltek a versenyzők, az utolsó 30 km gazdagon szedte az áldozatait.

A velo.hu szerint az ausztrál bajnok Haussler kétszer is a földre került, de bukott a fiatalabbik Quintana, Pozzovivo és sokan mások is. Az esésekben nagyon komoly sérülése szerencsére senkinek sem lett, de két versenyzőzőtől el kellett búcsúznia a körversenynek. A panamai Carratero (Southeast) és a belga Serry (Etixx) nem tudták befejezni a szakaszt. Kettőjük közül Serry hiány lesz érezhetőbb, ő az összetettre is esélyes Rigoberto Uran egyik fontos segítője lett volna a hegyekben.

Ma Liguriában folytatódik a verseny, immár hegyek is lesznek, Rapallo és Sestri Levante között három kategorizált emelkedő szerepel az útvonalban.

Ami a Tour de Serpenyő csapatát illeti, az összetétel változatlan, mint ahogy az is, hogy jóval könnyebb dolgunk van, mint a versenyzőknek. Nekünk, azaz Mammának, Loriennek, Chiliinek, Al Dentének és nekem, a tét mindössze annyi, hogy finomabbnál finomabbakat főzzünk és kövessük a Giro d'Italia történéseit. Szolidaritásból néha biciklizhetünk is, bár Budapesten nagyon nehezítették a pályát: épül a fonódó villamoshálózat, felújítják a 4-es, 6-os vonalát, és ha mindez nem lett volna elég, feltúrják a Nyugati teret is.

Emiatt múlt héten el is mentünk a Velencei tavat megkerülni, ami egy nagyon-nagyon kellemes túra, gyönyörű környezetben. 32 km mindössze, nagyon lazán, többször megállva is teljesíthető egy nap alatt. Útközben elképesztő mennyiségű madarat lehet megfigyelni. A vadkacsák, vadlibák a legbátrabbak, ők kicsinyeikkel maguk mögött vígan totyognak az út mellett is, elképesztően aranyosan húzzák maguk után a feneküket. A hattyúknak sem kell könyörögni, hogy a parthoz közel ússzanak, ők azt is megszokták, hogy etetik őket, és bár rettenetesen sziszegnek, azért kikövetelik a jussukat. A békák is boldogok ebben az időszakban, nem is győznek ennek hangot adni, mint ahogy a többi, számomra ismeretlen madár is teli torokból énekel, vagy hallat különböző, néha igazán fura hangot. És most a legillatosabb az út, javában virágoznak még a fák és bokrok, és a zöldnek is ezer árnyalatát lehet megfigyelni. Legszívesebben a tó mellé költöznék úgy egy hónapra, és csak tekernénk-tekernék minden nap, néha futnék is, pihenésképpen meg heverésznék a fűben, és figyelném a természetet.

De térjünk vissza Liguriába, mégpedig a konyhába. Sok jellegzetes étele van a vidéknak, a torta pasqualinat chilii készítette el, a pestot megemlítette Lorien, aki végül mégis inkább tintahalat készített. Én a híres farinatával készültem, ami egy roppant egyszerű, csicseriborsólisztből készült, sós palacsinta.

Állítólag már 2000 éve is ismerték, mint oly sok ételt, ezt is véletlenül "fedezték fel". Véletlenül keveredett össze a csicseri liszt a tengervízzel, amit valaki megkóstolt, és annyira ízletesnek találta, hogy kisütötte. Később a katonák a pajzsukra terítették a masszát, és azon sütötték meg, kenyér helyett fogyasztották. Az olasz pékek szerint a farinata önmagában a legfinomabb, csak a külföldiek szoktak kérni mellé salátát, sajtot, vagy pestot.

A farinata csak tűzforrón jó, és persze a szakemberek szerint rézserpenyőben elkészítve az igazi. Nos, ilyenem nincs itthon, ám én most azt mondom, az öntöttvas serpenyő is megteszi.

Nálunk is el szokott fogyni "üresen", imádjuk.

A hozzávalók mennyisége a serpenyő nagyságától függ.

Hozzávalók:

7,5 dkg csicseriborsó liszt
3 gr só
 2,5 dl víz
olívaolaj

A csicseri lisztet összekeverjük a vízzel és a sóval, és 20-30 percet állni hagyjuk. Egy öntöttvas serpenyőt alaposan kiolajozunk, beleöntjük a masszát, és 250-270 fokra felmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Holnap Mamma teker a fiúkkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr707449088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása