08
07/2014
4

Tour de Serpenyő 2014: Carbonnade flamande

porkolt.jpg

Ismét életre kelt a Tour de Serpenyő, főzünk szorgalmasan, és figyelemmel kísérjük a fiúkat. A mi csapatunkban most nincs semmi változás, Al dente, Chilii, Lorien, Mamma és jómagam főzzük végig az utat.

A versenyzők ma már Franciaországban bicikliznek, a hozzáértők ezt írták a mai szakaszről: "a legrizikósabb nap a favoritok számára mégis az 5. etap lesz – már Franciaországban – ahol az Arenberg erdő környékén kilenc kockaköves szektoron kell „végigdöcögni”. Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, a rázatókon kevésbé tapasztalt versenyzők számára ez egyenlő lesz az orosz rulettel. Tulajdonképpen már akkor „elszállhat” a favoritok fele, vagy kialakulhatnak köztük többperces különbségek, amikor még messziről sem látott a mezőny komoly emelkedőt…"

Mindez Pas-de-Calais megyében történik, Nord Pas-de-Calais régióban, amely országrésznek a történelme is elég viharos volt. Az őskor óta lakják, mindig is stratégiai jelentősége volt és gyakran vált harctérré. Az évszázadok során hódítóként jelentek meg a kelta belgák, a rómaiak, a germán frankok, Anglia, Spanyolország. Utoljára Franciaországhoz csatolták a területet a 18. század elején, de a németek átmenetileg megszállták mindkét világháborúban.

Nord-Pas-de-Calais konyhájában keveredik a pikardiai és flamand köonyha. Egyik kedvencük a chicon, azaz endíviasaláta, de tradicionális helyi ételnek számít a carbonade flamande, a szilvás nyúlhús vagy a Potjevleesch (kocsonya sültkrumplival), vagy a moules-frites (kagyló és sültkrumpli).

A carbonade flamande, ha úgy tetszik, emlékeztet a mi pörköltünkre, csak a húst nem borban, hanem sörben sütik-főzik, és zöld fűszereket használnak az ízesítésére. Télen érdemes sütőben készíteni, én a tegnapi kánikulában nem tudtam rávenni magam a sütésre, így a lassan főtt változatát készítettem el.

Hozzávalók:

25 dkg marhahús
2 dl ale típusú sör
4 gerezd fokhagyma
2 babárlevél
5 dkg húsos szalonna
1 nagy sárgarépa
1 nagy hagyma
1 nagy paradicsom (v 1 ek paradicsompüré)
1 ek liszt
4-5 ek olaj
1 csokor zöldfűszer (petrezselyem, rozmaring, oregano, csombor)
petrezselyem a tálaláshoz

A húst előző este felkockázom, felöntöm sörrel, és a hűtőben érlelem. Másnap a hagymát felkockázom, a szalonnát vékony szeletekre vágom, a húst leszűröm, a sört félreteszem. Az olajat felforrósítom, és megpirítom benne a liszttel megszórt marhahúst. Kiszedem egy tányérra, az edénybe teszem a szalonnát, ezt is megpirítom. Ezen a ponton az edényben maradt olajat átöntöm egy serpenyőbe, amiben megdinsztelem a hagymát. Közben az edénybe kevés vizet öntök, hogy az értékes pörzsanyagok felázzanak, majd egy kanállal felkapargatom. Visszaöntöm a hagymát az eredeti edénybe, beleteszem a húst, a fűszereket, felöntöm vízzel és fedő alatt kb egy órát főzöm. (Ekkor lehet betenni as ütőbe, 140 fokra.)Ekkor beleteszem a karikára vágott sárgarépát, a paradicsomot, ráöntöm a sört, és addig főzöm, míg minden megpuhult. Ekkor már nem kell a fedő, hogy jól besűrűsödjön a mártás. (Ha esetleg szükséges, lehet pótolni az elpárolgó folyadékot.)

Tálaláskor megszórom petrezselyemmel. A franciák sültkrumplival és salátával eszik.

Holnap Lorien következik.

Források: bikemag.hu, Wikipédia, http://ee.rendezvousenfrance.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr836483905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.07.09. 08:28:38

Ha nyúlhús, miért marhából készült, létezik hogy nem kaptatok nyulat?

kheiron 2014.07.09. 09:00:28

@nagypapi:

Abban a mondatban 5 étel szerepel, a c.f. nem = szilvás nyúlhús. :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.07.09. 09:14:09

Kösz, utána rájöttem, mert szilva sem szerepel a recipében :)

hellmatt · http://hellmatts.blogspot.hu/ 2015.03.11. 18:16:31

Helló Égigérő!

Köszi a receptet. Done!
Némi szócsépléssel fűszerezve: hellmatts.blogspot.hu/2015/03/bringas-soros-porkolt.html

üdv

Máté
süti beállítások módosítása