16
05/2012
8

A hagyomány nevében: Sárika

Fotó: Krumpli Béla

Volt egy idő, amikor nálunk ez volt AZ egyik ünnepi sütemény. Praktikus, mert korábban el lehet készíteni, egy nap kell, míg összeérnek az ízek, de kettő sem árt neki. A lapok magukba szívják a nedvességet, megpuhulnak, a krém átadja magát. És olyan otthonos érzése lesz tőle az embernek.

Aztán divatba jöttek a gyors sütemények, a különböző kevert tészták, és a Sárika kikopott az ünnepekből is. Évtizedek óta nem ettem, sőt, nem is találkoztam Sárikával sehol. Muszáj volt elkészítenem. Azt, hogy egyáltalán nem idejétmúlt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a szomszédéknál nem csak a felnőttek olvadtak el a gyönyörtől, hogy mennyire otthon íze van, hanem a gyerekek is rajongtak érte. (Nálunk a szomszéd gyerekek a hivatalos mérce.)

Persze, kicsit macerásabb, mint egy muffint, vagy bögrést összedobni, de a végeredmény is százszor finomabb lesz.

A hivatalos neve Sárika-szelet, mi mindig csak Sárikáztuk. Nagy néném receptes füzetében tévés süteményként szerepel, gondolom akkoriban terjedt el, amikor a tévé, és a két sötétebb lap közötti világos piskóta emlékeztette a háziasszonyokat arra a dobozra, ami bekerült a nappaliba, és a csodájára jártak. Van, aki kávéval locsolja meg a lapokat, és olyat is láttam, hogy a tetejét csokoládéval vonték be. Szerintem mindkettő fölösleges, a Sárika úgy finom, ahogy van. A maga természetességében.

Hozzávalók:

a barna lapokhoz:

10 dkg vaj
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 ek kakaó
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
5-7 ek tej

A hozzávalókat összegyúrjuk, annyi tejet adunk hozzá, hogy kezelhető legyen a tészta. Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon, lehessen nyújtani. A tésztát kettőbe osztjuk, vékonyra nyújtjuk, és egy közepes tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Rácson kihűtjük. (Óvatosan kell lecsúsztatni a tepsiről, melegen törékeny.)

a piskótához:
4 tojás
4 ek liszt
4 ek cukor

A tojásokat szétválasztjuk, a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük a sárgáját. A maradék cukorral a tojásfehéjéből kemény habot verünk. Óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákhoz, majd beleszitáljuk a lisztet, és beleforgatjuk a masszába. Ugyanazt a tepsit kivajazzuk, lisztezzük, beletesszük a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

a krémhez:
2,5 dl tej
3 ek keményítő
1 tojássárgája
1 rúd vanília
20 dkg puha vaj
25 dkg cukor

A tejet felmelegítjük. A tojássárgát elkeverjük a cukorral, beleszitáljuk a keményítőt, és belekaparjuk a vanília magjait. Simára keverjük, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet, visszatesszük a lábost a tűzre, és besűrítjük a krémet. Kevergetve kihűtjük. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd kis adagokban hozzáadjuk a tejes masszához.

az összeállításhoz:
1 dl rum

Az egyik barna lapot meglocsoljuk a rum felével, majd rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a piskótát, majd a krém másik felét, majd befedjük a rummal meglocsolt másik barna lappal.

Valami nehezékkel lenyomtatjuk a süteményt, és egy napig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A recept a wellingtoni Hírmondó májusi számában jelent meg.

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr505593554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit. 2012.05.16. 10:40:35

Sárikát nálunk vendégszeletnek hívják, vagy vendégvárónak.Egy aranyos félreértés miatt, vendégszeretet lett a neve-:)
De a többi ugyanaz, és nagyon finom!

Heti Menük Tünde 2012.05.16. 11:38:15

Számomra új ez a sütemény, eddig nem ismertem, de nagyon tetszik és a hozzávalókat elnézve biztos, hogy nagyon finom is.:)

Mindennapi Manna 2012.05.16. 23:37:13

A soknevű sütemény:)

Tünde, örülök, hogy tetszik, tényleg finom.

Gabriella 2012.05.17. 11:41:41

Imádom ezt a süteményt! Régen szinte minden lagziban megtalálható volt. :)
Köszönöm a receptet, mentettem. :)

En - Hababann 2012.05.17. 20:28:59

Haha, ez nálunk a mai napig "porondon" van. Nagyon szeretjük, és természetesen nálunk is más a neve... :)

Mindennapi Manna 2012.05.18. 12:04:40

Örülök, hogy tetszik!

Habamann, nálatok mi a neve?

"saját levében" 2012.05.19. 21:12:12

Jelentem: tegnap megsütöttem és ma már heten ettek belőle, mindenki el van ájulva, ketten el is kérték s receptet. Hárman, köztük én is, azt mondják hogy tényleg rémlik a múltból.
Sem a vaníliát, sem pedig a rumot nem sajnáltam belőle. A rummal gondosan beecseteltem a kakaós lapot...
Köszi!

Mindennapi Manna 2012.05.21. 08:56:34

ÓÓÓ, kedves "saját levében", hát igazán nagyon örülök! Évekig nekem sem jutott eszembe, aztán egyszer csak beugrott, és azonnal kellett:)
süti beállítások módosítása