23
02/2012
0

Királylányos epres torta


Fotók: Krumpli Béla

Ágicának készült ez a torta, a negyedik születésnapjára. Eprességét Ágica kérte, királylányossága nem volt kérdéses.

Ágica amúgy a szomszédunk. Nagyon jó fej családja van: két testvére, na meg a szülei. Ágicának roppant jó ízlése van, túl azon, hogy nagyon jól öltözködik, szereti a szépet, majdnem mindent imád, amit sütök/főzök. (Kivételt képeznek a savanykás dolgok, de micsoda mázli: a családban akadnak olyanok, aki azokat is szeretik.) Ágica bármikor szívesen játszik velem, sőt, most már arra is volt példa, hogy együtt sütöttünk igazi süteményt, meg kenyeret.

Isten éltesse Ágicát!


Hozzávalók:

eperzseléhez:
25 dkg eper
1-2 ek cukor
3 lapzselatin

Az epret turmixolom, egy kevéssel összeforralom a cukrot, hogy elolvadjon, és belekeverem az előzően beáztatott zselatinlapot. A piskóta átmérőjénél kisebb mélytányérba öntöm, és hűtőbe teszem, míg megdermed.

a piskótához:
2 tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt

A tojásokat szétválasztom, a cukor egyharmadával fehéredésig keverem a sárgáját. A maradék cukorral kemény habbá verem a fehérjét, óvatosan belekeverem a sárgájába, majd beleszitálom a lisztet, és összeforgatom. A tepsit megfordítom, hogy a pereme ne zavarjon, sütőpapírra két 21 cm átmérőjű kört rajzolok, a tepsire terítem . A piskótatésztát két részre osztom, a körökre simítom, és a 200 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütöm. Rácson kihűtöm, majd lehúzom a tésztáról a papírt.

a joghurthabhoz:
1 nagy pohár joghurt (natúr)
cukor ízlés szerint
1 dl tejszín
6 lapzselatin (kb. fél liter folyadékhoz elegendő)

A tejszínt kemény habbá verem. A cukrot egy kevés joghurttal felmelegítem, míg a cukor elolvad. A zselatint közben vízbe áztatom, és belekeverem a cukros joghurtba, majd összekeverem a maradék joghurttal. Óvatosan beleforgatom a tejszínt.

Egy állítható tortagyűrűt 23 cm-re állítok, és a tortástál közepére teszem. (Jó a kapcsos tortaforma is, az alja nélkül.) A forma oldalát celofáncsíkokkal kibélelem (kis olajjal megkenem, hogy odaragadjon a fémhez). A közepére teszem a piskótalapot. A piskóta közepére borítom a megdermedt eperzselét, majd rásimítom a joghurthabot, ráteszem a másik piskótalapot, és beteszem a hűtőbe 2-3 órára. (Ha túlságosan folyékony, mielőtt a piskótára tenném, 30-60 percre beteszem a hűtőbe.

az eperhabhoz:
50 dkg eper (ilyenkor fagyasztott)
2 tojásfehérje
50 g víz
200 g cukor
2.5 dl tejszín
10 lapzselatin (kb 1 l folyadéknak megfelelő)

Az epret leturmixolom. A cukrot és vizet felteszem főni, közben elkezdjem felverni a fehérjét. Amikor kb. 4 perce fő a szirup, beleöntöm a majdnem teljesen felvert fehérjékbe, miközben folyamatosan verem, majd tovább is, míg nagyjából kihűl a hab. A tejszínt kemény habbá verem. Az eperből négy evőkanálnyit felmelegítek, feloldom benne az előzően beáztatott zselatint, belekeverem a többi pürébe, óvatosan összekeverem a tojáshabbal, majd a felvert tejszínnel.

Kiveszem a hűtőből a tortát, ráöntöm az eperhabot, majd visszateszem, hogy az is megdermedjen.

Ha az eperhab is kemény már, kiválóan fagyasztható a torta. Fogyasztás előtt 40-60 perccel kell kivenni a mélyhűtőből.

Fogyasztás előtt óvatosan leszedjük a tortakarikát, ráhelyezzük a díszítést, és tálaljuk. (Ha nem borítjuk be a tortát marcipánnal, csak a dísz készül belőle, lehetőség szerint az utolsó pillanatban tegyük rá. Különben a marcipánból a festék kioldódhat.)


Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr785593567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása