04
08/2011
3

Diósülttel töltött patiszon


Fotó: Krumpli Béla

Ilyen csuda aranyos patiszonokat is lehet kapni a Komjádi piacon, most már sárgákat is.Pont ott, ahol sárga és fekete, meg nagy és kicsi, meg kerek és hosszúkás paradicsom is van már. Állítólag most szombattól csíkos paradicsomok is lesznek. Menő, tigrismintás paradicsomok.

Szóval a cukkinik ellenállhatatlanok voltak, meg különben is, napok óta foglalkoztatott a gondolat, hogy a diósültet tömködjem bele egy tökfélébe. Aztán erre ráerősített P, aki receptet kért, tökös receptet, khm.

Amúgy meg elkészítheti húst szerető, vega, vegán, lisztérzékeny, tejérzékeny, azaz az olajos magokra érzékeny embereken kívül mindenki. Sőt, megkockáztatom, hogy ezt még a nyersevők is szeretni fogják, persze, ők ne süssék meg. Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nem olajosmag-ízű lesz, hanem valami egészen elképesztő ízkombináció a végeredmény. Mindig meglepődöm magam is, pedig nem először készítettem.

Most nem tettem bele tojást, nem akartam azzal is nehezíteni, meg A-ra is gondoltam, ő pedig nem eszik tojást. Meg sajt sem került bele, kíváncsi voltam, hogy anélkül is finom? Igen, az.

Persze, mini-patiszon helyett bármilyen tökbe lehet tölteni olajos magokat. Nyolc patiszon megtöltése után annyi töltelék maradt, amennyi belefért két kis hőálló tálkába úgy, hogy a kiolajozott tálkák aljára és a tetejére a patiszonok kikapart belsejéből tettem egy-egy keveset.

Hozzávalók:

250 g olajos mag, vegyesen (dió, mogyoró, mandula, kesudió, szezámmag)
1 nagy fej hagyma
400 g paradicsom
1 kis csokor zöldfűszer (kakukkfű, zsálya, menta, petrezselyem, vagy ami otthon van)

frissen őrölt bors
kevés olívaolaj

A patiszonok tetejét levágom, és óvatosan kivájom a belsejüket úgy, hogy kevés hús még maradjon a héjon.

A magokat, (a szezámmagot külön) száraz serpenyőben megpirítom, majd durvára darálom. A paradicsomokat két percre forró vízbe dobom, lehúzom a héjukat, apróra vágom. A hagymát és a zöldfűsdzereket apróra vágom, és mindent összekeverek egy nagy tálba. Teszek bele a tökök kikapart belsejéből is.

A patiszonok belsejét nagyon vékonyan kikenem olajjal, megtöltöm a diótöltelékkel, ráhelyezem a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm őket.

Kevés salátával azonnal tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr785593641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thepret 2011.08.06. 22:53:15

Jesszusom, összefut a nyál a számban...

Mindennapi Manna 2011.08.07. 14:15:15

:)

Petra 2013.09.08. 10:55:51

isteni let!!
(szanto g. felesége :))
süti beállítások módosítása