24
02/2011
3

Az olívaolajak és a sütőtök krémleves esete



Fotó: Krumpli Béla

Tegnap este olívaolajakat kóstoltunk, Giuseppe irányításával természetesen. Megtapasztaltuk, hogy milyen érzés, amikor kiderül, hogy az általunk jónak hitt akármi tulajdonképpen rossz. Giuseppe azonban nagy mágus, búslakodni nem hagyott időt, kínált helyette számos finomságot Beavatott bennünket a kóstolás mesterségébe, megtanított, hogy mire és hogyan figyeljünk, ha új olajjal találkozunk. Mesélt az olajbogyókról és az olajfákról. Az olaj kinyeréséről (ma már nem préselik!), az olaszok és az olíva bensőséges viszonyáról. És kiderült az is, hogy van olyan, amikor az olaj a főszereplő, és csak azért főzünk hozzá valamit, mert néhány cseppnyi olajjal nem laknánk jól. Bár, mint kiderült, van olyan, amikor az ember a bergamottos olajat simán megissza, annyira finom. Miután megkóstoltuk, ezt mindenki megértette.

Nos, egy ilyen "főszereplő" szarvasgombás olajat kaptam ajándékba WÁ-tól. Amikor először beleszagoltam tudtam, hogy sütőtök krémlevest kell hozzá főznöm. A lehető legegyszerűbben, hogy a sütőtök és a szarvasgomba egymásra találhasson, összeolvadhasson, és gyönyörűséges pillanatokat okozzon minden egyes falatnál azoknak, akik aprókat nyögdécselve kanalazzák. Jó volt, na:)

Mostanában tejszín helyett a levesekbe házi tejfölt teszek, amit a Komjádi piacon vásárolok. Ha csak bolti van otthon, inkább a tejszínt ajánlom.


Fotó: Krumpli Béla

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
30 dkg krumpli
kb. 20 cm póréhagyma
2 dkg vaj
1,5 dl tejföl
fél mokkáskanál szerecsendió
1 l zöldségalaplé
frissen őrölt bors

valamilyen finom olaj a tetejére (nálunk szarvasgombás olíva)

A tököt és a krumplit megpucolom,kockákra vágom. A hagymát karikákra vágom, a vajon megdinsztelem. Ráteszem a tököt és a krumplit, felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ellepje, sózom, és fedő alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, leturmixolom, felöntöm a többi alaplével, elkeverem benne a tejfölt, beleszórom a szerecsendiót, ha szükséges, sózom. Tálaláskor megszórom frissen őrölt borssal, a tetejére csepegtetek az olajból.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr915593681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anna 2011.02.24. 14:09:04

kedves paszuly, milyen szuper volt tegnap \o/, koszonom h gondoltal ram is
szarvasgombasat en is kaptam meg regebben, az amugy is pompas csicsokakremlevest at is tette egy masik dimenzioba

Mindennapi Manna 2011.02.24. 14:53:16

anna kedves, én meg az ánizsost köszönöm, egész történetem van róla, elmesélem legközelebb:) A csicsókakrémleves is nagy kedvenc volt nálunk idén télen.

anna 2011.02.25. 00:13:46

tortenet erdekel ^_^
csicsoka nagy kiralysag, az bizos, meg szeretem h a bekasi piacon is lehet kapni
süti beállítások módosítása