16
03/2010
0

Cékla gratin




Onnan tudom, hogy most már jöhet a saláta, hogy megunom a céklát. Lassan a látványát is, pedig örülhetnék is neki, hiszen egy zöldség, ami megbízhatóan tél végén is van még a piacon. Ilyen ez: nyáron hiába aranyos, meg finom a bébicékla, annyi minden van, hogy általában kimarad. Ősszel örülök neki, eszem-eszem egész télen, aztán egyszer csak érzem, hogy már nem szeretem, összeszorul a gyomrom, és egy falatot sem tudok lenyelni. Akkor jöhet a tavasz.

Vágyom, nagyon vágyom már töménytelen mennyiségű salátára, de emiatt fölöslegesen nyavalygok, különben is, olyan helyen nőttem fel, ahol március közepén még nem volt kötelezően tavaszias meleg. Mondok magamnak, bár ez sem vigasztal maradéktalanul. Salátával nyugtatgatom magam, azt most is lehet készíteni, következik is a napokban egy igen jól sikerült reggeli, ajánlom mindenkinek.

Addig meg itt az idei utolsó céklából készült ebéd. Nagyon finom, méltó befejezése az idei szezonnak. Férfiaknak lehet kicsit riasztó a színe, az első falatig kössük be a szemüket, vagy valami mással tereljük el a figyelmüket, azt követően nem lesz gondunk.

Tejfölt az mdf piacon szoktam vásárolni, 400 forint egy liter. Egyáltalán nem hasonlít bolti társaihoz: tört fehér színű, folyékony, nem egy tömbben figyel a pohárból. Ebből szoktam két kanálnyit tenni a gratinba. Bolti társaiból egy evőkanálnyi is elég.




Hozzávalók:
kb. egy kilónyi cékla
2,5 dl tejszín,
két evőkanál tejföl
fél dl száraz fehérbor
egy mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió

három-négy evőkanálnyi permezán vagy peccorino vagy valamilyen más sajt
kevés vaj

A céklát megpucolom, vékony szeletekre vágom és kivajazott tálba helyezem. A tejszínt összekeverem a tejföllel és a borral, sózom, belekeverem a szerecsendiót és a sajtot. Ráöntöm a céklára és 180 fokra előmelegített sütőben 70-80 percig sütöm.


Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr505593750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása