28
09/2009
2

Bumblebees




Az ajándék szakácskönyv tulajdonképpen egy gyönyörű képeskönyv Új-Zélandról, a különböző régiók jellegzetes receptjeivel. Sok-sok ötlet bárányra, lazacra és egyéb tengeri herkentyűkre, sütőtökre, spenótra és kumarára, azaz édeskrumplira. Na meg persze a különböző desszertekre.

Új-Zélandon gyakorlatilag bárhol lehet enni. Minden kávézóban, bárban árulnak édes és sós pitéket, cheesecake-et, fudge-ot és egyéb gyümölcsös és csokoládés szeleteket. Az édességeket tejszínnel vagy joghurttal kínálják. Az utóbbit nem kóstoltuk, egyszerűen nem bírtam betelni az igazi tejszín ízével.

A Bumblebees is egy ilyen tökéletes édesség kávé vagy tea mellé, ráadásul pillanatokon belül elkészül. Jól záródó dobozban szerintem elég sokáig elállhat, de eddig nem volt időnk kipróbálni.

A Bumblebee-nek eddig mindenhol hatalmas sikere volt, úgy tűnik, megtartjuk:)

A könyv szerint a Déli-sziget legdélebbi részén, Otago és Southland-ben készítik. A vidék lélegzetállító tájképét a tágas, nyitott terek és a hatalmas horizont határozza meg. Az itteni nagy- és kisvárosok történelmi- és középületei valaha Új-Zéland leghíresebbjei között voltak. Manapság a vidéki kisvárosok jól kiérdemelt népszerűségüket a county zenének, a házi készítésű élelmiszereknek és italoknak, és időnként a holdfénynek köszönhetik. Bluff halásztelepülés, míg Alexandra, Cardrona és Cromwell valaha az aranyláz helyszíne volt, de ma már sokkal inkább szőlészeteikről, gyümölcskertjeikről és virágfesztiváljaikról híresek.

A régió ínycsiklandó tengeri ételeihez a Déli-óceán partjaitól messzi területekről halásszák. A Bluff-i osztrigát az ország legédesebb és lédúsabb fajtájának tartják és a déli halászok az elemekkel harcolva fogják ki a különböző tengeri rákokat és halakat, a paua kagylót. Mindezek a helyi specialitások és ínyencségek bárhol elérhetők és megkóstolhatók.



Hozzávalók:

két bögre (cup) cukrozott sűrített tej – másodjára a zsírosabb fajtából csak másfél cup-nyi lett, és nem volt otthon több. Egy kevés tejszínnel és egy csapott evőkanálnyi cukorral pótoltam.
összesen három bögre aszalt gyümölcs és mag – nálam másfél datolya, fél-fél cseresznye és mazsola, valamint fél bögrényi mandula, másodjára pirított dió
három bögre kókuszreszelék

A sütőt előmelegítem 160 fokra. A hozzávalókat összekeverem, kis gombócokat formálok, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. (Sütőpapír helyett kivajazhatjuk a tepsit.)

Addig sütöm, míg a tetejük kicsit megpirul – kb 20-25 perc. A tepsiben hagyom kihűlni, ezalatt picit megkeményedik.

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr445593776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuci 2009.09.28. 15:55:17

Jól hangzik a dolog, szted lehetne helyettesíteni a kókuszreszeléket vmi mással? Darált mandula, darált akármi?
(Nem szeretem a kókuszt. :-( )

Mindennapi Manna 2009.09.28. 17:53:48

Szerintem bármilyen maggal finom, a sűrített tej meg elég ragacsos, attól összeáll. Csak ne daráld, hanem darabosra törd a magokat. És három bögre aszalt gyümölcsöt tegyél bele. Egy próbát mindenképpen megér!
süti beállítások módosítása