13
03/2009
0

Jön a medvehagyma! Kezdődhet az őrület:)




Tegnap az egyik bioboltban azt hallottam, hogy hétfőtől már lehet kapni medvehagymát.

Tegnap ugyan sütött a nap, de ma már megint olyan hihetetlennek tűnik a város közepéből, hogy ennyire itt a tavasz. Ha valaki medvehagyma lelőhelyen jár a hétvégén, kérem, számoljon be: tényleg lehet már szedni?

Nekem holnap be kell érnem, mondjuk a Városligetben tett rövid sétával, de ott már biztos jelei lehetnek a természet ébredésének. Képes vagyok hosszú percekig figyelni a fákat, bokrokat, egy-egy rügyet. Szinte hallom, ahogy áramlik a tápanyag, és látom, ahogy növekednek, duzzadnak, megtelnek életerővel.

Két olyan időszaka van az évnek, amikor nagyon hiányzik a természet közelsége. Az egyik ez a földből kibújós, kipattanós, ébredős március, április. Amikor izgatottam lehet lesni, hogy melyik növény kandikál ki a levelek közül, mikor kezd virágozni a hóvirág, csillagvirág és a társaik, szépen, sorban.

Gyerekkoromban minden tavasszal, amikor még foltokban havas volt az erdő, mentünk hóvirágot szedni. Édesapáék kicsi korunkban megtanították, hogy nagyon óvatosan kell leszedni, nehogy a hagymát is kirántsuk a puha földből. A nagymamáék felé vezető úton volt egy kert, ahol rengeteg hóvirág volt, ki nem hagytuk egyetlen évben sem, hogy gyalog arra menjünk, és megcsodáljuk őket.

Megnéztem az archívumot, és meglepődtem, hogy tavaly csak egy medvehagymás recept került fel a Paszulyra, pedig ha szezonja van, elég sokat eszünk. Medvehagymával itt Magyarországon hallottam először, otthon is van állítólag, mi soha nem találkoztunk vele. Néhány éve az öcsémék mutattak egy remek lelőhelyet, azóta igyekszem kimenni oda minden évben, és saját kézzel szedni egy jókora adagot. Mert az sokkal jobban esik:)



A képek tavaly készültek, a szezon végén, a zirci arborétumban. A hatalmas kert amúgy is nagy élmény, ha valaki arra jár, ki ne hagyja, de azt hiszem, nekünk sikerült elkapnunk az egyik leggyönyörűbb időszakát.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr35593813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása