08
01/2009
5

Kedvenc vacsorám: héjában sült krumpli savanyított káposzta levével





Nagymamáék minden ősszel egy nagy hordónyi káposztát savanyítottak. Kézzel gyalulták le a rengeteg zöldséget. A karácsonyi töltött káposztának külön válogatták a legmegfelelőbb fejeket, és azt a gyalult közé rejtették. Nagy köveket ettek rá nehezékként, és lecipelték a pincébe. Egy ideig magára hagyták, majd elkezdték kóstolgatni, figyelni, hogy minden rendben van-e. Az is külön izgalmat jelentett, hogy mennyi levet ereszt a káposzta. Ez már bennünket, gyerekeket is érdekelt valamennyire, hiszen ettől függött, hogy abban az évben iszunk-e káposztalevet a héjában sült krumplihoz.

Most jöttem rá, hogy valószínű a szertartás miatt maradtak meg bennem ezek a vacsorák. Túl azon, hogy nagyon finomak volt. A téli estéken a sütőben sült krumplira rá kellett készülni: a pincéből fel kellett hozni a krumplit, le kellett szűrni a káposztalevet. Aztán gondosan lesúroltuk a krumplit, és betettük a sütőbe. Nagymamáéknak még kis lábakon álló tűzhelyük volt, a sütő az oldalán volt elhelyezve. Ha azt akartuk, hogy megsüljenek a krumplik, az egyben jó meleget is jelentett, és finom, nagyon finom illatot az egész lakásban.

Amikor puhák lettek, a krumplik héja megpirult, és pergamenszerű lett, szinte magától levált. Nagymamáék óvatosan kiszedték egyenként a krumplikat, mindenki kapott egy törlőruhát, ebbe csavartuk bele, hogy kézbe tudjuk venni. Sűrű sziszegések között késsel megpucoltuk a krumplit, vékony vajszeleteket helyeztünk rá, és minden falathoz káposztalevet kortyoltunk.

Egy ideje a káposzta savanyítása már édesapáékra hárul. Évekig, minden tiltakozásom ellenére, a hóstáti Pista bácsival gyalultatták le a káposztát. Hiába mondtam, hogy az nem ugyanaz, a gépi gyalu nem vágja annyira vékonyra, sokkal kényelmesebb volt. Idén nem találtak senkit a piacon, aki vállalta volna a gyalulást, így maradt a régi, bevált módszer. Nehezebb, lassabban megy, de megérte. Az első adag, otthonról kapott káposztát egy hét alatt ettük meg, csak úgy, reggelire, vacsorára, vajaskenyérhez, vagy rántottához. Pedig nem volt kevés. A második adag már úton van, de attól tartok, korhelyleves abból sem lesz…

Káposztalevet külön kaptam, másfél literrel. Amit úgy néz ki, egyedül kell elfogyasztanom, mert Krmpl valamiért nem hajlandó meginni. Pedig nagymama mindig mondta: rengeteg benne a C-vitamin:)

Hozzávalók:

személyenként két-három közepes krumpli
vaj
savanyú káposzta leve

A krumplit alaposan megmosom, és sütőben 180 fokon puhára sütöm. Megpucolom, és hideg vajjal kenegetve, káposztalevet iszogatva megvacsorázom.

Címkék: reggeli-vacsora

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr335593841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2009.01.08. 12:19:00

Be jókat írtál!
Régi idők finom vacsorája! Gyermek- korom ízei!
Sült krumpli még lenne,de olyan finom káposztalé, az már nincs.Idén a "muraturának" lett nagyon finom a leve, elég sok káposztát tettem bele, azzal megpróbálom. Azzal savanyítottuk a húsgombóclevest, nagyon finom volt.
Üdv.Judit.

Mindennapi Manna 2009.01.08. 17:28:00

Köszönöm:) Hm, bennem annyira él a káposztalé, hogy más savanyúság leve eszembe sem jutott, pedig azzal is finom lehet... Az viszont tény, hogy a krumplinak nem lesz olyan átható illata, talán azért, mert túl gyorsan megsül. Gondolkodtam is, hogy legközelebb kisebb hőfokon sütöm hosszabb ideig.Köszönöm:) Hm, bennem annyira él a káposztalé, hogy más savanyúság leve eszembe sem jutott, pedig azzal is finom lehet... Az viszont tény, hogy a krumplinak nem lesz olyan átható illata, talán azért, mert túl gyorsan megsül. Gondolkodtam is, hogy legközelebb kisebb hőfokon sütöm hosszabb ideig.

Judit 2009.01.08. 18:31:00

Valószínű lassabban kéne sütni, de úgyis ezek a krumplik már csak "árnyékai" azoknak a régieknek, a fáskályhában sültekenk, de igy is finomak.Legalább tudjuk milyen az igazi:-).

Mindennapi Manna 2009.01.08. 19:32:00

Igen, a krumpli is más. Emlékszem, mit éreztem, amikor kiderült, hogy a szárhegyi krumplit lecserélték hollandra, mert az ellenállóbb, és jobb termést hoz. De nem várhatom el, hogy ott minden maradjon a régiben, miközben én lelkifurdalás nélkül újítok, ha nekem az kényelmesebb:) Bár most már körültekintőbben teszem, de könnyű a gázzal fűtött szobából okoskodni, és siratni a múltat. Ezért nem is írtam a bejegyzésben erről:)

Judit 2009.01.09. 10:09:00

Lezárva most már a témát, (pedig lehentne sokat beszélni még róla), én is emlékszem a sok szép krumplira-Rózsa, Gül Baba...., azzal szoktam magam vigasztalni, hogy az a jó, hogy van amire emlékezni és örvendeni kell ennek, hogy ezek is gazdagították-gazdagítják életünket.
Végül is, még sok jóízű krumplivacsorát! :-)
süti beállítások módosítása