22
07/2016
1

Ezeket egye, ha Marokkóban jár!

mit-egyunk-marokkoban.jpg

Nyaralás, külföldi utazás kapcsán egyre többen részesítik előnyben az olyan különleges úti célokat, mint Marokkó. Látnivalói és páratlan természeti értékei mellett konyhája is mindenképpen szót érdemel, hiszen többféle nemzet gasztronómiai sajátosságai rányomták bélyegüket annak jellegére.

Az észak-afrikai konyhaművészetek között előkelő helyet elfoglaló marokkói konyha ételeit a leginkább munkaigényes elkészíteni. Az országban készített finomságok története az arab hódítások idejére nyúlik vissza, de hatással volt rá a spanyol, a francia és a szenegáli konyha is, mely utóbbi főként gazdag fűszervilágával hódított. Marokkó hegyeinek lábánál gazdag zöldség-, és gyümölcstermésre lehet számítani, a tenger pedig egész évben gazdag halkínálattal áll rendelkezésre.

Különleges ízek találkozása

A marokkói konyhára alapvetően igaz, hogy az édes és a sós ízeket keveri, ez pedig egészen egyedülálló íz kombinációkhoz vezet. A húsok mellé nem ritka az édes szósz, mint ahogy a kuszkuszféléket is gyakran szárított gyümölcsökkel vagy narancsos ízvilággal társítják. Desszertként vezető helyet foglalnak el a mézes és mandulás sütemények, de a rakott tészták is nagy kedvencnek számítanak.

Köményleves és bárányhúsból készült finomságok

A melegben a folyadékpótlásra is kiválóan alkalmas a marokkói konyha egyik ízletes és rendkívül egyszerű levese. Nem más ez, mint a köményleves, melynek a kömény, a menta és a sajt adják meg az ízét. A bárány máját, húsát előételként és főételként is megkóstolhatjuk. A báránymájból fűszerekkel és olívaolajjal remek előétel készíthető, melyet a szintén gyakran alkalmazott citrommal tálalnak. A párolt bárány fűszerezését a sáfrány, a koriander, a kömény, vagy például a zeller adja meg.

A bárányon túl a galamb vagy a különféle töltött halak is hozzátartoznak a marokkói konyha különlegességeihez. A csípős mártásban pácolt tonhal mellett a narancsot, a kuszkuszt és a mandulát is gyakran használják.

Óvatosan a gazdag fűszerezéssel!

Nem csak utazás során fordulhat elő hányinger, hanem az ismeretlen ízekkel való találkozáskor is. Vannak, akiknek gyomra nem bírja a marokkói konyha izgalmas ételeit, és megviseli őket az újdonságok megkóstolása. Megoldás azonban létezik mind a megelőzésre, mind a kezelésre. Érdemes már az utazás előtt probiotikumok szedésével megtámogatni az emésztőrendszert, és hasznos az is, ha magunkkal visszük a nyaralásra is a készítményt. (X)

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr568905112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2016.07.24. 08:07:58

Pont oda készülök. Javaslom még a tengerparti lövöldözést isis mártással.
süti beállítások módosítása