24
06/2016
0

"A magyar egyfelől édesszájú, másfelől kolbásszal alszik"* - kiállításajánló

20160623_191616.jpg

Valamit nagyon jól csinál a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Gondolom, első körben minden dolgozója szereti a munkáját. Nem közhelyesen, hanem valóban. Van egy szuper kiállítástervezőjük. És sok-sok ötletük, amit elképesztő kreatívan valósítanak meg. Megkockáztatom, Budapest három legizgalmasabb, legjobb kiállítása között mindig ott van a PIM éppen aktuális tárlata.

20160623_191636.jpgFő a betűleves

Pedig ha belegondolunk, legfőbb kiállítási tárgyaik a betűk, az ezekből alkotott szavak, mondatok, szövegek, könyvek. Ha mindössze ezeket variálnák, előbb-utóbb kifulladna. A múzeum csapata viszont úgy tudja, akarja bemutatni a betűt, úgy gyűjti, szervezi köré a tárgyakat, történeteket, fotókat, hogy az roppant érdekes, izgalmas, hatásos lesz. Ezeken a kiállításokon élővé válik az irodalom. Az irodalom szereplői megelevenednek, megismerjük környezetüket, életüket. De nem ám csak fotókról, leírásokból! Konkrétan dobozok között botorkálunk, vagy éppen világháborús lövészárkokban vezet az utunk. A látogató a PIM-ben rendezett kiállításokon nem csak néz, olvas, hanem érdeklődővé válik. Az emberben felébred az olvasás iránti feltétlen vágy. Kedve támad olvasni! Egyáltalán olvasni, még többet olvasni, mindent elolvasni. Ennél többet egy irodalmi múzeum kiállításától aligha kell elvárni.

20160623_195520.jpg
Tegnap nyílt az „Írói fogások – terítéken az irodalom” című kiállítás. Szerencsére jó sokára, 2017 márciusának végén zár.

20160623_190036.jpgBächer Iván sóletfőző vasedénye

A kiállítás szervezői olyan kiemelt témákon keresztül mutatják be a magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát, mint például az étkezés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya - áll a múzeum honlapján. A kiállítás képzeletbeli étlapján minden megtalálható az előételektől a desszertekig, Krúdy odakozmált kispörköltjétől Kosztolányi vegetáriánus étrendjén át Esterházy gulyásáig, vagy Jókai gurmé fogásaitól Ady édesanyjának süteményreceptjéig. A közönség találkozhat a nagy és tehetséges evő Berda Józseffel vagy a sokszor fogyókúrázó Csukás Istvánnal. A szakácsok között szerepel Petri György, Bächer Iván, Cserna-Szabó András és Fehér Béla.

20160623_184647.jpg
A sok betű között láthatunk irodalmi értékű szakácskönyveket, Csokonai Vitéz Mihály étkezési jegyzeteit, József Attila éhezéséről szóló megrázó levelét. Jókai regényrészletének, Nagy Lajos, Móra Ferenc és Móricz novelláinak, Berda József versének kézirata mellett kiállították Kosztolányiné diétás füzetét, Lénárd Sándor szakácskönyvének kéziratát, Lesznai Anna süteményes receptfüzeteit, Ady édesanyjának konyhai jegyzeteit és Petri egyik menülapját is.

20160623_191538.jpgEzért nem mindegy, hogy milyen evőeszközzel eszik az ember:)

A könyvek, kéziratok, fotók és szövegidézetek mellett olyan személyes tárgyakat is láthatunk, amely mostanáig az író konyhaszekrényében álltak, a fiókjában lapultak, vagy ünnepi asztalát díszítették.

20160623_191808.jpgPetri György velős csontja. Az íróasztalára volt kiállítva

De aki meg szeretné tudni, hogy mi volt Petőfi vagy Karinthy kedvenc étele, kíváncsi arra, hogy milyen diétát követett Kosztolányi, recepteket szemezgetne Ady Lőrincné gyűjteményéből, vagy belenézne Petri György szakácskönyv-tervezetébe – az sem fog csalódni. Interaktív játékok segítségével bárki kifőzhet egy jó mondatot, vagy feltálalhatja a legmagyarosabb vasárnapi menüt.

20160623_185421.jpg

Ezen a kiállításon éhes lesz az ember. Fontos, hogy előtte tervezzétek meg, hova rohantok valami valóban finomat enni. Nagyon méltatlan lenne ugyanis egy akárhol megvásárolt pogácsával lenyomtatni a kiállítást. Vagy vigyetek magatokkal valami finomat, amit a múzeum udvarán, a fűben ülve, rögtönzött pikniken elfogyaszthattok. Mi az utóbbit választottuk, mert – micsoda véletlen!- éppen volt nálam egy kis cheesecake-es brownie:)

*Fehér Béla

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr958836844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása