08/20150
Szedres, áfonyás szelet
Fotó: Krumpli Béla
A vajas keksz és a gyümölcsös pite találkozásából született remekmű. Sok hűhó nem, vaj viszont kell hozzá. Lekvárral is lehet készíteni, ám ekkor a tészta édességét össze kell hangolni a lekváréval.
Kánikulában ne akarjuk szállítani, a vaj kiolvad belőle, á, dehogy, nem a tapasztalat beszél belőlem, csak így képzelem :)
Amúgy meg tök jó sütemény a bogyós gyümölcsök felhasználására, ha unjuk a piskótát, és tartunk a pitétől, vagy a tartlettektől, esetleg bonyolultnak ítéljük ezeket.
A francia elegancia hiányzik belőle, de benne van az angolszász lazaság, amire időnként igen nagy szükség van a konyhában. El tudom képzelni, hogy ez is úgy született: a gondos háziasszony az újvilágban tartra vágyott, de megunta a formák gondos kibérelését. Belenyomkodta egy tepsibe a tésztát, rászórta a gyümölcsöt, és mivel még a szemmértéke sem volt túl jó, a maradék nem volt elég a tetejére, hát durcásan rámorzsolta.
Hozzávalók:
14 dkg vaj
22 dkg liszt
7 dkg dió (vagy mandula, mogyoró)
10 dkg + 1 ek cukor
1/2 tk só
50 dkg bogyós gyümölcs (lehet vegyesen is)
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megdaráljuk. Egy edényben összekeverjük a liszttel és a sóval. A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd két részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és összedolgozzuk. A tészta kétharmadát belesimítjuk egy kisebb tepsibe. Ráhelyezzük a gyümölcsöt, megszórjuk az ek cukorral. A maradék tésztát rámorzsoljuk. 180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, míg kihűl, majd szeleteljük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.