03
08/2015
0

Szedres, áfonyás szelet

szedres_540.jpgFotó: Krumpli Béla

A vajas keksz és a gyümölcsös pite találkozásából született remekmű. Sok hűhó nem, vaj viszont kell hozzá. Lekvárral is lehet készíteni, ám ekkor a tészta édességét össze kell hangolni a lekváréval.

Kánikulában ne akarjuk szállítani, a vaj kiolvad belőle, á, dehogy, nem a tapasztalat beszél belőlem, csak így képzelem :)

Amúgy meg tök jó sütemény a bogyós gyümölcsök felhasználására, ha unjuk a piskótát, és tartunk a pitétől, vagy a tartlettektől, esetleg bonyolultnak ítéljük ezeket.

A francia elegancia hiányzik belőle, de benne van az angolszász lazaság, amire időnként igen nagy szükség van a konyhában. El tudom képzelni, hogy ez is úgy született: a gondos háziasszony az újvilágban tartra vágyott, de megunta a formák gondos kibérelését. Belenyomkodta egy tepsibe a tésztát, rászórta a gyümölcsöt, és mivel még a szemmértéke sem volt túl jó, a maradék nem volt elég a tetejére, hát durcásan rámorzsolta.

Hozzávalók:

14 dkg vaj
22 dkg liszt
7 dkg dió (vagy mandula, mogyoró)
10 dkg + 1 ek cukor
1/2 tk só
50 dkg bogyós gyümölcs (lehet vegyesen is)

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megdaráljuk. Egy edényben összekeverjük a liszttel és a sóval. A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd két részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és összedolgozzuk. A tészta kétharmadát belesimítjuk egy kisebb tepsibe. Ráhelyezzük a gyümölcsöt, megszórjuk az  ek cukorral. A maradék tésztát rámorzsoljuk. 180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, míg kihűl, majd szeleteljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr597675266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása