10
07/2015
23

Paradicsomos sárgaborsót főztünk a menekülőknek

dobozok_540_1.jpgFotó: Krumpli Béla

Lehet hivatkozni ezer dologra, mondani bármit, felelősséget hárítani, de a menekültek kisebb-nagyobb csoportokban, naponta többször, sokszor, sokan jönnek. Legtöbbjüknél semmilyen csomag nincs, a szerencsésebbeknek van némi pénze, vagy ékszere, és nem egyedül indult útnak, hanem a családdal együtt. Nem ismerik a nyelvet, nagyon más kultúrából érkeznek, éhesek, fáradtak. A tévéhíradók és minden ellenére elképzelni sem lehet, mi milyen az, amikor már lefejezték a szomszéd apát/anyát/gyereket, amikor egy ember annyira elkeseredett, hogy azt mondja: indulunk. Vagy amikor egy apa útnak indítja a fiát azzal a reménnyel, hogy menjen, próbáljon szerencsét annak ellenére, hogy tudja: a szerencse sok ezer kilométerrel odébb van, roppant megfoghatatlan, és nem lehet tudni, hogyan érnek oda.


Ezek az emberek pont olyanok, mint mi. Ezek az emberek nem azért érkeznek csapatostól, hogy bennünket, európaiakat bosszantsanak. Nem azért hozzák magukkal a gyereküket, hogy megessen rajtuk a szívünk. De amikor éjfél körül is pici gyerekes családok vannak a Nyugati pályaudvar előtt, akkor arra nem lehet mit mondani. Nem lehet elintézni azzal, hogy nem a mi dolgunk. Akkor oda kell menni, és valamit tenni kell. Ezek az emberek most vannak itt, most van szükségük segítségre. Ha mi is megrántjuk a vállunkat, semmivel sem leszünk mások, mint azok, akiknek ugyan feladata lenne foglalkozni velük, de szintén megvonják a vállunkat.

Ne legyenek illúzióink. Már most nagyon sok menekült érkezik Budapestre, és állítólag egy hosszú folyamatnak az elején tartunk. Érkeznek reggel, az első vonattal, és ez így megy, nap, mint nap, az utolsóig. Azért jönnek Budapestre, mert a határátlépésnél 14, vagy 48 órát kaptak arra, hogy eljussanak valamelyik táborig. Ehhez valahol át kell szállniuk, sokuknak Budapesten.

Az alábbi szöveget a szegedi civilek írták, miután az a vád érte őket, hogy miattuk nem értik a menekültek, hogy mit kell tenniük a továbbiakban:

"Szegedre hektikusan kapjuk az embereket Nagyfáról, és az idegenrendészetről. Ahol naponta elméletileg 500-700 embert kell(ene) iktatniuk, ugyanis NAPONTA 600-700 embert szoktak lekapcsolni a zöldhatáron, itt-ott a rendőrök, és irány a rendszer innentől (mi reggel megkapjuk a pontos számot, hány gyerek, hány felnőtt, hány nő)!

Az idegenrendészeten hosszabbított nyitvatartással 12 óráznak most már hetek óta az ottani alkalmazottak. Egyedül azt tudom a rovásukra írni, hogy sokszor családokat szakítanak szét (szerintem tudtukon kívül), ugyanis tegnap előtt tömegesen voltak olyan családok, apa-fia, testvérek, akiket úgy küldtek táborba, hogy egyik Debrecenbe, a másik Bicskére.

A menekültek, ha Nagyfáról jönnek, egy busz hozza őket a vasútállomásig, ott találkoznak velünk először. Ha az idegenrendészeten a város központja felé indulnak, nos ott is vannak önkéntesek, akik próbálják elmagyarázni, hogy a szegedi Árkád, az még nem Debrecen, és 'irányba teszik' őket az állomás felé (itt van egy elkallódó százalék, vagy akiket levadásznak a taxisok, és úgy kerül Pestre, nyilván ő információt sem fog a taxiban kapni).

Gyakorlatilag ezek az emberek azt sem tudják, merre vannak arccal, mikor találkozunk velük.

Az állomáson kapnak enni, inni, ha tudunk ruhát adni, akkor azt is, tisztálkodhatnak minimálisan (hajmosás, borotválkozás, fogmosás), és - itt magamról tudok csak beszélni- egyesével ellenőrizzük a papírjaikat, akinek gyógyszer/orvosi ellátás kell, azt biztosítjuk.

Megkérjük az angolul beszélő pár embert, hogy fordítson, és elmondjuk, elpantomimozzuk, hogy
nr.1 today you are legal imigrant, next day you are legal imigrant, day three, you are illegal if no camp, so go to camp today, tomorrow
nr.2. a faházra is kifüggesztett ARAB ÉS ANGOL NYELVŰ papírokat mutatjuk nekik a jogaikról, amit a Helsinki biztosított nekünk
nr.3 - szintén elpantomimezzük, hogy TO DEBRECEN "'TÚ TRÉJN" six stop with the train to CEGLÉD, than other train to DEBRECEN.

Mindig elmondjuk, hogy vannak segítők, akik várnak rájuk Cegléden, illetve Debrecenben. Utána elmondjuk az ilyen fajta infókat Vámosszabadinak és Bicskének is.

Részemről még a vonatra is felkísérem őket, elmondom, hogy free toilet van a vagonban, hogy menjenek egészen a legeslegeslegvégéig, budapest nyugati, 12 megálló után, amikor egy hatalmas palotaszerűt látnak sok-sok vonattal, ott szálljanak le.

Ahogy elindul a vonat, azonnal szólunk Pestnek/vagy Debrecennek+Ceglédnek, részemről ilyen formában, neten: Szegedről 15.40essel 2 nő kb. 8gyerek 10ffi ha jól számoltam. Cél vámosszabadi. Érk nyugatiba 18.10.
De valakinek nincsen okostelója, az írni szokott arra a számra, amit aznapra megadtok.

ENNÉL TÖBBET TENNI NEM TUDUNK, KÖSZÖNJÜK A MEGÉRTÉSETEKET."

Budapesten, meg a többi állomáson, szintén civilek fogadják őket, és próbálják ismét elmagyarázni, hogy mi a teendő. Miután a Nyugati pályaudvar területén nem tartózkodhatnak huzamosan, páran várják őket a vonatnál, és elmutogatják, hogy menjenek előre, ki az utcára, ott vannak a többiek, tőlük kapnak segítséget. Kint aztán jó esetben már valamennyire tudnak kommunikálni, mert legalább egy menekült tud valamennyit angolul, vagy éppen van ott egy önkéntes, aki a menekültek nyelvét beszéli. Ismét átnézik a papírjaikat, csoportokba szervezik őket, egy másik önkéntes átkíséri őket arra az állomásra, ahonnan indul a vonat a menekülttábor felé. És persze eligazítják, tájékoztatják mindazokat, akik ott mennek el, és érdeklődni kezdenek, hogy mivel segíthetnének.

Közben a Mozsár utcában állandóan készülnek az egységcsomagok, fogadják az adományokat, koordinálnak, pakolnak, hozzák-viszik a csomagokat a Nyugati és a Mozsár utca között. Mikor mire van szükség. Az önkéntesek akkor is a útba ejtik a Nyugatit, Keletit, ha éppen sietnek, mert hátha van valaki, akinek azonnal segítség kell. Ha ilyet találnak, a facebook-csoportban jelzik, mások azonnal intézkednek. Gyógyszert, fogorvost, orvost, embereket kerítenek elő.

A fenti leírásból úgy tűnhet, mintha minden rendben lenne, van sok önkéntes, meg rendezettség, meg adomány, de igazság szerint nagyon sérülékeny és esetleges a rendszer. Miután nincs egy összefogó szervezet, mindenki megy, és feltalálja magát. Még az sem biztos, hogy lesz, aki megmondja, hogy mit csináljon, mert 100 fele figyelnek. De munka mindig van, és két perc alatt bele lehet tanulni. Az elején szervezetlennek tűnik az egész, van, amikor türelmetlenebbek az önkéntesek is, dehát nekik nem az a dolguk, hogy lelket kenegessenek. Senkiről nem lehet tudni, hogy meddig lesz ott, hányszor jön még. De az szinte biztos, hogy aki egyszer beteszi a lábát, és kettő percre megáll azt követően is, hogy letette az adományt, pár óra erejéig ott ragad.

Meleg ételt osztani nem legális, ÁNTSZ-engedélyek kellenének. Amikor tegnap elindultunk, ezt nem tudtuk. Aki emiatt nem főz, az vigye be az alapanyagokat a Mozsár utcába.

Mi tegnap 22 nagy adag főételt vittünk ki a Nyugatihoz, 27 másodperc alatt kapkodták szét. Ha a dobozokat nem számolom, 3000 forintunkba került, és nem a legolcsóbb helyeken vásároltunk...

Hozzávalók (22 nagy, vagy 35 kisebb adaghoz):

1 kg répa
1 kg hagyma
1 kg sárgaborsó
1,5 kg rizs
2 liter paradicsomsűrítmény
2,5 dkg arab fűszerkeverék
olaj, só

A sárgaborsót átmostam, és kb 1,5 órára meleg vízbe áztattam. A zöldségeket megpucoltam, a hagymát apróra vágtam, a répát karikára. A hagymát kb 1 dl olajon megdinszteltem, rádobtam a répát, és fedél alatt 10 percig pároltam. Beleöntöttem a sárgaborsót, fűszereztem, felöntöttem vízzel, és át-át keverve majdnem puhára főztem. Ekkor beleöntöttem a paradicsomsűrítményt, és 10 perc alatt készre főztem. (A levét nem kell elfőnie, az lucskossá teszi a rizst.)

Főtt rizzsel dobozba raktuk, és a Nyugati Pályaudvarnál tálaltuk. Utána átmentünk a Mozsár utcába, ahol Krmpl hol sajtot reszelt, hol cipekedett, én meg szendvicset csomagoltam öt órán keresztül.

A csomagokat az alábbi helyeken lehet leadni:
- The Caledonia Pub: Budapest, VI. Mozsár u. 9. - 14-01 óra között, minden nap
- Klub Rádió: Budapest, III. Bokor utca 1-3-5 (parkoló felől) - munkaidőben, 8-16 óra között
- a szegedi, ceglédi, bicskei állomásokon is örömmel fogadják az önkéntesek a csomagokat!

Mindenkit kérnek, hogy a pályaudvarokra ne vigyenek adományt. Nagyon nehéz kezelni, és osztani, ott más dolgokra kell figyelni.

Arról, hogy mivel segítheted a menekülő embereket, egy másik bejegyzésben olvashatsz.

Címkék: húsmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr837614410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medali (törölt) 2015.07.10. 12:18:01

Ez igy is nagyon szep dolog

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2015.07.10. 13:33:29

"Ezek az emberek pont olyanok, mint mi." - igen, és mi bármelyik pillanatban lehetünk olyan helyzetben mint ők.

Tudományos libsizmus 2015.07.10. 21:08:31

Betolakodók. A többi biztos stimmel.

E.T.A. 2015.07.10. 21:23:44

Feleslegesen strapáljátok magatokat, mivel a muszlimok magasról tojnak rá, hogy mennyire kedvesek vagytok velük. A menekültek 90 % -a pedig muszlim. Szóval ehellyett a civil polkorrekt faszság helyett inkább ugy kéne viselkednünk mint a szerbek, bolgárok, görögök. Ergo: telibeszarni öket!

röf 2015.07.10. 21:26:00

Hagyjuk már ezt a "menekültek" dumát mert komolyan meg kell érdeznem, ennyire tájékozatlanok vagytok, vagy ennyire ostobák....k

monddazigazatmar 2015.07.10. 22:33:03

Milyen szép önzetlen emberszeretet. Lefényképezni, aztán posztot írni róla.
De pátyolgassátok csak a csökötteket, addig sem szaporodtok hülye liberók.

jet set 2015.07.10. 22:33:55

Pár év múlva majd felrobbantanak viszonzásként.
Én is kurva éhes lennék, ha basznék dolgozni. Vissza kell őket küldeni, ahonnan jöttek.

kvadrillio 2015.07.10. 23:16:36

PARADICSOMOS S.BORSÓ RIZZSEL ? ...EZ VALAMI MUSZLIM KAJA ??? REMÉLEM KITÜNTETIK EZEKET A SEGÍTŐKET !

Advanced Flight 2015.07.10. 23:29:16

Láttátok a nemlabancon a kukában landolt, sok adagnyi kajáról készült képeket?

DFK 2015.07.11. 03:33:15

Hát hasznos idióták mindig vannak. Segítsd elfoglalni a hazád.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.11. 07:33:44

"szintén elpantomimezzük, hogy TO DEBRECEN "'TÚ TRÉJN" six stop with the train to CEGLÉD, than other train to DEBRECEN."

Vonatjegyet is vesztek nekik? Vagy az ingyen utazáshoz is joguk van a hellsinti bizottság szerint?

"Ne legyenek illúzióink. Már most nagyon sok menekült érkezik Budapestre, és állítólag egy hosszú folyamatnak az elején tartunk."

Bizony, lesznek még sokkal többen is, vegyél még sokkal több paszulyt. De főleg disznóhúst.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.11. 07:34:30

@DFK:

Az már nem jut el a liberós agyáig, hogy valójában pontosan ezt teszi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.11. 08:44:26

Most mondta a rezsibiztos (illetve most hirtelen a menekültekhez kezdett el érteni), hogy aki védi a menekülteket (hovatovább enni ad nekik), az kormányt akar buktatni. Úgy ahogy aki ellenzi, hogy a 12 éves gyerekét kötelezően drogteszteljék, az a drogmaffiának dolgozik.

Ha így folytatódik a felelős kormány részéről a hangulatkeltés, akkor látunk még a Keleti környékén nyilvános menekült-belezést is.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.11. 09:17:57

@E.T.A.:

Bulgáriában hagyomány a menekültek befogadása. 100 éve több tízezer örményt fogadott be BG, aztán meg fehér orosz menekülteket az oroszországi kommunista hatalomátvétel után. S persze több százezer bolgár menekültet a szomszédos államokból a határok megváltozása után.

Kezdetben az arab menekülteket szimpátia övezte. Aztán egy nap az egyik táborban az arabok kidobálták az ablakon a kapott ételt, mondván nem ízlik nekik. Pár nap alatt ellenséges lett velük szemben a bolgár közvélemény. A határvédő kerítés megépítését az ÖSSZES parlamenti párt támogatta ezek után (köztük a bolgár muszlimok és törökök kisebbségi pártja is!) a médiák és a közvélemény együttes hozzájárulásával. Mindenki rájött: ezek a menekültek álmenekültek csupán.

midnight coder 2015.07.11. 09:23:21

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: Abban a kultúrában ahonnan ezek jöttek, a liberósok lefejezése a divat. Meg a feminista tüntetők nyílt színi megerőszakolása. És ne hidd, hogy ezek azért jönnek el onnan mert ezzel van a gondjuk - inkább arról van szó, hogy a környéken épp a másik törzs győzött. Vagy egyszerűen csak itt jobbak a fizuk. És nem azért jönnek ide, hogy asszimilálódjanak, hanem azért hogy a saját kis kultúrájukat gyakorolhassák itt is, csak jobb anyagi körülmények között.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.11. 11:13:57

@midnight coder: De ahogy köztünk is vannak olyan ostoba fideszes faszadékok mint te, meg olyan okos széles látókörűek mint én, úgy ők sem egyformák. Valóban van közöttük olyan, akit tolólapáttal buldózerrel kéne kitolni az országból, de vannak valóban rászorulók és olyanok is, akik még az ország hasznára is lehetnének. Nem lehet általánosságban kezelni őket. Meg aztán emberek vagyunk ugye, engem elég komolyan meglep, hogy a jó örek fideszes "konzervatív" értékalapú és humánus látásmód hova süllyedt a pillanatnyi politikai érdek pöcegödrében. És a fideszesek persze böfögik a szart, amit az állampárt ad a szájukba.

Medgar 2015.07.11. 11:31:25

Egyrészt nagyon szép az a civil összefogás ami kialakult a menekültek megsegtésére. Rövidtávon valóban segíteni kell őket étellel gyógyszerrel információkkal stb...

Viszont felmerül bennem a kérdés, hogy az a napi átlagosan 1 000 ember (nem 5-700)
hova lesz? Mert nem a debreceni és egyéb menekülttáborokba érkeznek az tiszta.

monddazigazatmar 2015.07.11. 11:52:07

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: "de vannak valóban rászorulók és olyanok is, akik még az ország hasznára is lehetnének."

Mesélj mégis hogyan. Nagyon komolyan, mindenféle fideszezés nélkül győzz meg, mert én így látom:
1. Ali egy képzetlen szír pásztor, semmihez nem ért. Max. olyan munkára alkalmas amire van már egymillió cigó.
2. Ali egy szír villanyszerelő, aki ezt semmivel sem tudja bizonyítani, mert ugye papírja nincs. De ha van is papírja, akkor azt senki nem érti. De ha még le is fordíttatja, és tényleg az aminek mondja magát, akkor sem fog itt tudni dolgozni, mert senki nem tudja, hogy milyenek a szír szabványok, mit csinálnak másképp. Szóval megint olyan munkára alkalmas, mint az egymillió cigó.
Csak az egymillió cigó legalább a nyelvet tudja, szóval nem kell eltöltenie éveket azzal, hogy megértse amit a főnöke mond.
Na, most mindkét esetben Ali dühös lesz és csalódott. Otthon majd a téli estéken elmeséli ijf. Alinak, hogy milyen jó is volt otthon Szíriában, és hogy itt mennyire nem becsülik meg. Ezért ifj. Ali is dühös lesz, és elkezd odafigyelni egy szakállas bölcs emberre aki Allahról beszél meg dzsihádról...

Van a harmadik lehetőség, hogy dr. Ali a világhírű atomtudós indul el otthonról. Csak ő nem fog a határon puposkodni. Fogja, besétál az amcsi/angol/orosz/német követségre, elmondja, hogy tele a töke Szíriával, és még esetleg a repjegyét is kifizetik neki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.11. 11:57:24

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat:

Hogyan választod szét a szart a csokoládétól? Egyiknek sincs az arcára írva. papírjaik meg többnyire nincsenek, s eleinte többnyire jól is viselkednek (már ha, lásd Debrecen). Pofára válogatsz vagy aszerint, ki sír hangosabban?

Sajnos az a helyzet, hogy ezek többnyire egymás elől menekülnek, hiszen otthon is egymás ellen harcolnak. Ne gondold, hogy itt majd kibékülnek, épp ellenkezőleg: itt is folytatni fogják az ellenségeskedésüket, lásd Debrecen. ha nem is azonnal.

Annyi humanitárius segítség jár nekik, hogy kapjanak ételt (csakis disznóhússal, mert nálunk ez a szokás, akiknek nem tetszik, azonnal mehet haza), vizet és gyógyszert. És végül egy térképet, amelyen világosan be van jelölve a hazájukba vezető út.

apanna 2015.07.11. 12:01:31

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: "akik még az ország hasznára is lehetnének"-George Spöttle szerint, ezeknek az embereknek 90% analfabéta.....

apanna 2015.07.11. 12:03:51

Bánjunk velük emberségesen, de a problémáikat odahaza kell megoldaniuk. És sajnos igaz ez a 2-3 generációs probléma. Ma még nem érzitek, de fogjátok. Ha nem ti, az unokáitok, gyerekeitek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.11. 12:06:54

@apanna:

Ne légy rosszindulatú, apanna. Egy liberós "tanulmány" szerint nagyobb köztük a diplomások aránya, mint a magyar népességben.

Bár erős a gyanúm, hogy a "tanulmány" szerzői

1) hazudtak,
2) vagy a már alaposan megszűrt, menedékjogot kapottakról beszélnek,
3) vagy minden bevándorló diplomás kecskepásztor.

Esélyesebb az első opció.

midnight coder 2015.07.11. 12:42:22

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat: Ha valóban okos és széles látókörű lennél, akkor tudnád hogy egy kultúrkörön belül kb. ugyanazokat a tulajdonságokat produkálja az átlagpolgár. Ami nem jelenti azt, hogy nem lesz pár tized százalékos különbség egyik vagy másik irányba, de az átlagpolgár meglehetősen homogén. Ahogy amúgy itt is - legyen akár SZDSZ-es az illető, akár Jobbikos. A pár száz aki bevándorlókat pátyolgat vagy bakancsban felvonul a cigánytelepen a pár tized százalékos extremitás. Ami nyilván megvan ott is.
süti beállítások módosítása