24
04/2015
0

Labodás bárányleves

labodas.jpgFotó: Krumpli Béla

A laboda is az a növény, amit ha említek, mindig rácsodálkoznak, hogy az a valóságban is létezik, nem csak  mesékben.


Erdélyben, sőt Romániában ilyenkor tavasszal tele van a piac vele, készítik levesnek, főzeléknek, hússal, vagy csak úgy magában, mint a spenótot, csalánt, medvehagymát.

A laboda a disznóparéjfélék családjába tartozik, gyönyörű növény, van zöld, piros és rózsaszín változata is, nagyon jól mutat a kertekben.

Magyarországon ma már ritkán fordul elő, inkább csak a dísznövény-változatival  lehet találkozni. Korábban elterjedt saláta- és főzeléknövény volt Európában. Az ókorban már a rómaiak is ismerték és termesztették, a középkorban Közép-Európában is rendszeresen fogyasztották. Főként főzeléket főztek belőle. A spenóthoz hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, fehérje- és ásványianyag-tartalma azonban nagyobb.

Ha egyszer felfedezik, a medvehagymához hasonló karriert fut majd be. Csak drágább lesz, mert kerti labodát nem lehet szabadon szedni.

A laboda íze picit savanykás, de nem annyira mint a sóskáé. Mi salátaként esszük, vagy levest szoktam főzni, stílusosan báránylevest. Ilyen gyönyörű színe lesz. Lehet vajat ízesíteni vele, vagy rózsaszín majonézt készíteni, de túróba keverve is finom.

Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a tárkonyos bárányleves, csak tárkony helyett labodával.

Hozzávalók:

egy kiló húsos báránycsont
egy marék rizs
2-3 maréknyi apróra vágott laboda
1 tojássárgája
1 ek ecet


A húsos csontokat kb egy liternyi vízben felteszem főni. Ha megfőttek, a csontokról leszedem a húst, visszateszem a csontlébe. Felforralom, beleteszem a rizst, a labodát, sózom, és megfőzöm. Kevés levessel elkeverem a nyers tojássárgáját. (Ha kell, előtte picit hűtöm a levest, hogy a tojás ne főjön meg.) Visszateszem a levesbe, felmelegítem, de már nem forralom, hogy a tojássárgája ne ugorjon össze. Ecettel ízesítem és tálalom.

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr967394306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása