25
11/2013
0

Ottolenghi grízes, kókuszos, narancsos süteménye

ottlenghi.jpgFotó: Krumpli Béla

Ez olyan desszert, hogy amikor ezt sütöm, Krmpl nem követeli a csokoládét, márpedig ez azt jelenti, hogy akkor nagyon-nagyon jó.

Mondjuk Ottolenghiben még soha nem csalódtunk...

Ez a lehetetlen nevű sütemény a Keleten oly divatos grízes édességek családjába tartozik, amelynek számtalan változata ismert. Ebben kókusz van, meg narancslekvár, narancshéj, narancslé. És az egész bőségesen meg van locsolva narancsvirágvizes sziruppal. Langyosan már finom, ugyanakkor több napig eltartható. Elég jól bírja a gyűrődést, akár az utazást is. "Családi használatra" egy nagy kenyérsütő formában szoktam sütni, ha ajándékba viszem, több kicsibe öntöm a tésztát, kerekbe, szögletesbe, vegyesen.

Karácsonyra például szuper ajándék is lehet, ha ilyen ehető ostyával díszítjük, és pöttyös tányérba visszük, csomagolni sem kell. Az ostya és a tányér sok más kiegészítővel együtt az Oltári Bazárban kapható. Nézzetek szét Judit boltocskájában!

Hozzávalók:

a tortához:
180 ml napraforgó olaj
240 ml frissen facsart narancslé
16 dkg narancslekvár
4 tojás
1 narancs reszelt héja
7 dkg cukor
7 dkg kókuszreszelék
9 dkg liszt
18 dkg finom szemcséjű búzadara
2 evőkanál szeletelt mandula
2 teáskanál sütőpor

a sziruphoz:
20 dkg cukor
140 ml víz
1 evőkanál narancsvirágvíz

Egy tálban összekeverem az olajat, a narancslekvárt, a narancslevet, a tojásokat és a reszelt narancshéjat. Egy másik tálban a cukrot, kókuszt, lisztet, búzadarát, a kézben kicsit összetördelt szeletelt mandulát, sütőport keverem össze, majd a két tál tartalmát. Sütőpapírral bélelt egy nagy, vagy több kicsi sütőformába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percig sütöm. (Tűpróbával ellenőrzöm, hogy mikor van kész.)

Amikor már majdnem kész, elkészítem a szirupot: lábasban felforralom a vizet a cukorral és a narancsvirágvízzel. A sütőből kiveszem a tortát, és kanál, vagy szilikonos ecset segítségével ocsolgatom-kenegetem a forró sziruppal. Ha egy adagot rákentem, megvárom, míg azt beissza, csak azután következik a következő ecsetelés. (Kb 30-40 perc, míg az egészet rákenem.) Amikor langyos, kiveszem a formából. Ekkor már fogyasztható.

Narancsvirágvízzel ízesített joghurttal kínálom.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr885654975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása